Πέμπτη 28 Αυγούστου 2008

Ελλάδα και Ρωσία να προστατεύσουν τη σχέση τους»

Η Ρωσία δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τα κατεχόμενα στην Κύπρο. Για μας οι περιπτώσεις της νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας είναι sui generis» δήλωσε την Πέμπτη ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Αθήνα Αντρέι Βντόβιν. Ο Ρώσος διπλωμάτης επισήμανε ακόμη πως «δεν υπάρχει καμιά αναλογία ανάμεσα σε αυτά που συμβαίνουν στον Καύκασο και στην Κύπρο. Η Ρωσία επιδιώκει μια λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και ως αποτέλεσμα των απευθείας συνομιλιών των δύο μερών». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Ρώσου πρεσβευτή στην Άγκυρα, ο οποίος τόνισε ότι η θέση της Ρωσίας είναι σταθερή και πως η Μόσχα δεν πρόκειται να προχωρήσει σε αναγνώριση των κατεχομένων.

Ο Ρώσος διπλωμάτης είπε ακόμα ότι «Ελλάδα και Ρωσία πρέπει από κοινού να προστατεύσουν τη σχέση τους» και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα είναι μια πολύ σημαντική χώρα με την οποία συμπληρώσαμε 180 χρόνια διπλωματικών σχέσεων και εκτιμούμε πολύ την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων».

Αναφερόμενος όμως σαφώς στην στάση της Αθήνας για τα γεγονότα στην Οσετία, παρατήρησε ότι «καμιά φορά γίνονται δηλώσεις που πρέπει να έχουν έναν αντικειμενικό χαρακτήρα». Και ανέφερε ως παράδειγμα ότι όταν καταδικάζει κάποιος τη Ρωσία για την αναγνώριση της Νότιας Οσετίας θα έπρεπε να έχει καταδικάσει με την ίδιο τρόπο και την ενέργεια άλλων χωρών, όταν αυτές είχαν αναγνωρίσει το Κόσοβο. «Από τη Δύση βλέπουμε δυστυχώς μια πολιτική δύο μέτρων και δυο σταθμών. Εμείς είχαμε πει ότι το Κόσοβο άνοιξε το “κουτί της Πανδώρας”», σημείωσε.

Ερωτηθείς αν αυτή η δήλωσή του συνεπάγεται κάποια δυσφορία για τη στάση της Αθήνας στην κρίση με τη Γεωργία, ο Ρώσος πρέσβης διευκρίνισε πως δεν εξέφρασε δυσφορία, αλλά έθεσε «κάποιες ερωτήσεις για την καλύτερη κατανόηση».

Πηγή:www.antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: