Σάββατο 2 Αυγούστου 2008

Κυρώσεις στην Comcast

Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Επικοινωνιών (FCC) των Ηνωμένων Πολιτειών εξήγγειλε ότι θα εισηγηθεί στην υπηρεσία του την επιβολή κυρώσεων στην αμερικανική εταιρεία παροχής καλωδιακών υπηρεσιών Κομκάστ (Comcast) για “αδικαιολόγητο” περιορισμό των χρηστών του διαδικτύου που επιθυμούν να ανταλλάσσουν κινηματογραφικές ταινίες και άλλα αρχεία.

Η ανακοίνωση, η οποία εκλαμβάνεται ως νίκη των υποστηρικτών της δικτυακής ουδετερότητας, έγινε από τον Κέβιν Μάρτιν, ο οποίος τόνισε ότι θα ζητήσει από τους πέντε επιτρόπους της υπηρεσίας να στηρίξουν την καταγγελία ότι η Comcast παραβίασε τις αρχές του ελεύθερου διαδικτύου μπλοκάροντας την ανταλλαγή αρχείων στο δίκτυο της.

“Πιστεύω ότι η υπόθεση αποτελεί σημαντικό προηγούμενο για την επιτροπή”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Μάρτιν.

Ο Κέβιν Μάρτιν διευκρίνισε ότι οι κυρώσεις δεν θα έχουν την μορφή χρηματικού προστίμου. Θα ζητήσει από την εταιρεία να σταματήσει να θέτει εμπόδια στις εφαρμογές ανταλλαγής αρχείων, να δώσει στοιχεία στην FCC για το πώς χρησιμοποιήθηκε η διαχείριση της δικτυακής κίνησης και να ενημερώνει εκ των προτέρων και έγκαιρα τους καταναλωτές για τυχόν μελλοντικές παρόμοιες κινήσεις.

Η επιτροπή θα συζητήσει την εν λόγω εισήγηση στην αμέσως επόμενη συνάντησή της την 1η Αυγούστου.

Η εκπρόσωπος τύπου της Comcast, Σένα Φιτζμόρις, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αρνείται την κατηγορία ότι η εταιρεία προσπάθησε να μπλοκάρει δικτυακό περιεχόμενο στο δίκτυο της: “Τα προσεκτικά επιλεγμένα και περιορισμένα μέτρα της Comcast έχουν μοναδικό στόχο την καλύτερη διαχείριση της δικτυακής κίνησης στο ευρυζωνικό δίκτυο και αποτελούν αιτιολογημένο μέρος της στρατηγικής της για την εξασφάλιση υψηλής ποιότητας, αξιόπιστου γρήγορου διαδικτύου για όλους τους χρήστες. Είναι αιτιολογημένα μέτρα που λαμβάνονται από παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών σε ολόκληρο τον κόσμο”.

Ωστόσο, ο επικεφαλής της FCC εμμένει ότι η επιβράδυνση του κατεβάσματος αρχείων από το διαδίκτυο ήταν “υπερβολική”, στόχευε κατά πολύ συγκεκριμένων εφαρμογών και μάλιστα έγινε εν αγνοία των καταναλωτών.

Ο Μάρτιν εξήγησε ότι απέφυγε να προτείνει την επιβολή προστίμου, διότι η επιτροπή μέχρι στιγμής δεν είχε ποτέ δώσει στους παρόχους οδηγίες για το τι αποτελεί και τι δεν αποτελεί “δικαιολογημένη” διαχείριση της δικτυακής κίνησης. Ο πρόεδρος της FCC χαρακτήρισε την διαχείριση της δικτυακής κίνησης “νόμιμη” μόνο όταν δεν επηρεάζεται η πλοήγηση των χρηστών στο διαδίκτυο και μόνο εφόσον οι χρήστες έχουν ενημερωθεί.

Η πρόταση του Κέβιν Μάρτιν έγινε δεκτή με μεγάλη ικανοποίηση από τις οργανώσεις προστασίας των καταναλωτών, οι οποίοι έχουν πλείστες όσες φορές καταγγείλει την Comcast για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται το δίκτυο της.

“Είτε πρόκειται για επιβράδυνση της κίνησης είτε για συλλογή δεδομένων εν αγνοία των πελατών, οι πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών οφείλουν να γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να επιβάλουν τη θέλησή τους στους πελάτες χωρίς την επίγνωση των καταναλωτών”, δήλωσε ο πρόεδρος της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Public Knowledge, Τζίτζι Σον.

Ο Σον δήλωσε, επίσης, ότι το κογκρέσο θα έπρεπε να προτείνει νομοσχέδιο το οποίο θα απαγορεύει τέτοιες συμπεριφορές από τους παρόχους και θα προστατεύει τα δικαιώματα των χρηστών του διαδικτύου και των εταιρειών που δραστηριοποιούνται μέσω ίντερνετ.

Η υπόθεση της Comcast βρίσκεται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ των υποστηρικτών της “δικτυακής ουδετερότητας” και ορισμένων παρόχων που λένε ότι χρειάζονται κάποια λογικά μέτρα για τη διαχείριση της συνεχώς αυξανόμενης κίνησης στο διαδίκτυο, η οποία επιβαρύνει τα δίκτυα τους κι αυτό έχει αντίκτυπο στους χρήστες.

Οι πάροχοι επίσης υποστηρίζουν ότι ο έλεγχος της δικτυακής κίνησης είναι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης ενός άλλου μεγάλου πονοκεφάλου, αυτού της παράνομης ανταλλαγής αρχείων.

Πηγή:www.adslgr.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: