Σάββατο 16 Αυγούστου 2008

ΝΕΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΟ ΝΕΠΑΛ




Ο νέος πρωθυπουργός του Νεπάλ
Κατμαντού



Ο επικεφαλής των μαοϊστών του Νεπάλ, Πρασάντα, εξελέγη πρωθυπουργός από τη Συντακτική Συνέλευση της νεοσύστατης δημοκρατίας του Νεπάλ, δύο και πλέον μήνες μετά την κατάργηση της μοναρχίας, δήλωσαν επίσημοι αξιωματούχοι.

Ο Πρασάντα εξελέγη με τις ψήφους 464 βουλευτών έναντι 113 κατά, δήλωσε ο πρόεδρος της Συντακτικής συνέλευσης, Σούμπας Νεμγουόνγκ.

Η πολιτική τάξη του Νεπάλ δεν είχε καταφέρει να σχηματίσει μέχρι τώρα νέα κυβέρνηση μετά τη νίκη των μαοϊστών στις εκλογές τον Απρίλιο και το μετασχηματισμό, στα τέλη Μαΐου, της μοναδικής στον κόσμο ινδουιστικής μοναρχίας, που κυβέρνησε 240 χρόνια, σε ομοσπονδιακή δημοκρατία.

Ο 53χρονος Πρασάντα, που κάποτε καταζητείτο για τρομοκρατία, είδε μέσα σε δέκα χρόνια την κατάργηση της μοναρχίας και τον εαυτό του να γίνεται πρωθυπουργός της νέας νεπαλικής δημοκρατίας.

Ο Πούσπα Καμάλ Νταχάλ ή Πρασάντα πέρασε 25 χρόνια στην παρανομία, από τα οποία τα δέκα στον ανταρτοπόλεμο. Η εμφύλια σύρραξη που ξέσπασε το Φεβρουάριο του 1996 και έληξε το Νοέμβριο του 2006 είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 13.000 ανθρώπων και την κατάρρευση της οικονομίας της χώρας.

Το κόμμα του διαθέτει 227 έδρες, δηλαδή περισσότερες του ενός τρίτου των εδρών της Συντακτικής Συνέλευσης που έχει επιφορτισθεί με τη σύνταξη του νέου Συντάγματος. Η Συνέλευση αριθμεί συνολικά 595 μέλη.

Πηγή:www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: