Σάββατο 9 Αυγούστου 2008

Συγκρούσεις στον Καύκασο



Ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις στη Νότια Οσετία




Οι συγκρούσεις γεωργιανών και ρωσικών δυνάμεων κλιμακώνονται στο έδαφος της Νότιας Οσετίας εν μέσω Ολυμπιακών Αγώνων. Στρατιωτικός νόμος αναμένεται να κηρυχθεί στη Γεωργία μετά από ρωσικούς βομβαρδισμούς σε στρατιωτικές βάσεις στα περίχωρα της Τιφλίδας και στο λιμάνι Πότι στη Μαύρη Θάλασσα. Αποσύρεται όλη η γεωργιανή δύναμη από το Ιράκ...

Οι εχθροπραξίες στην αποσχισθείσα επαρχία της Νότιας Οσετίας συνεχίστηκαν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας με τις πληροφορίες να παραμένουν αντικρουόμενος σχετικά με το ποιος ελέγχει την πρωτεύουσα Τσχινβάλι -η Γεωργία υποστηρίζει ότι έχει τον έλεγχο και μάχεται τις ρωσικές δυνάμεις στα περίχωρα του Τσχινβάλι, ενώ οι Οσέτιοι αναφέρουν ότι η πόλη παραμένει στα χέρια τους.

Ταυτόχρονα, το γεωργιανό υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει ότι η Ρωσία βομβάρδισε το λιμάνι Πότι στη Μαύρη Θάλασσα και στρατιωτικές βάσεις στα περίχωρα της Τιφλίδας. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι «καταστράφηκε ολοσχερώς» το λιμάνι, το οποίο βρίσκεται κοντά στον πετρελαιαγωγό Μπακού-Σούπσα και τον τερματικό σταθμό Σούπσα της Γεωργίας.

Η Γεωργία δηλώνει ότι πρόκειται για επιθετική ενέργεια που «παραβιάζει όλες τις διεθνείς συνθήκες» για κατάσταση πολέμου.

Εντός των προσεχών ωρών ο Γεωργιανός πρόεδρος Μιχαήλ Σαακασβίλι ετοιμάζεται να κηρύξει στρατιωτικό νόμο και να εκκενώσει το προεδρικό μέγαρο και άλλα κρατικά κτίρια. «Πιστεύουμε πως η Ρωσία έχει αρχίσει να πλήττει πολιτικές και οικονομικές υποδομές» δήλωσε στο Reuters ο γραμματέας του γεωργιανού συμβουλίου ασφαλείας Κάχα Λομάια.

Ανταποκριτής του Reuters μετέδωσε, επίσης, ότι η Ρωσία πραγματοποίησε τουλάχιστον πέντε αεροπορικές επιδρομές το πρωί του Σαββάτου κατά θέσεων του γεωργιανού πυροβολικού γύρω από τη γεωργιανή πόλη Γκόρι, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από την αποσχισθείσα Νότια Οσετία.

Μετά από ένα 24ωρο συγκρούσεων, με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για την πυροδότηση της βίας, ο πρόεδρος της Νότιας Οσετίας δήλωσε ότι στις μάχες έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής 1.400 άνθρωποι. Η Ρωσία αναφέρει ότι 15 στρατιώτες της, μέλη της ειρηνευτικής δύναμης, έχουν σκοτωθεί, ενώ ο Μιχαήλ Σαακασβίλι μιλά για 30 Γεωργιανούς νεκρούς.

Την ίδια ώρα, η Ρωσία αποστέλλει νέες δυνάμεις στη Νότια Οσετία με τον πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ να ανακοινώνει το πρωί του Σαββάτου πως «οι ειρηνευτικές δυνάμεις μας και οι ενισχύσεις που έχουν σταλεί πραγματοποιούν μία επιχείρηση για να αναγκαστεί η γεωργιανή πλευρά [να συμφωνήσει] σε ειρήνη».

«Είναι επίσης υπεύθυνοι για την προστασία του πληθυσμού. Αυτός είναι ο λόγος για ότι κάνουμε τώρα» προσέθεσε κατόπιν συνάντησης με τον Ρώσο υπουργό Αμυνας. Στην συνάντηση ήταν παρών και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων Νικολάι Μακάροφ, ο οποίος κλήθηκε να ενημερώσει τον πρόεδρο για την κατάσταση.

Η διεθνής κοινότητα απευθύνει αγωνιώδεις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν να ζητά μάταια να γίνει σεβαστή η Ολυμπιακή εκεχειρία. Συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας έληξε χωρίς συμφωνία σε κοινό κείμενο που θα ζητά τερματισμό της βίας, δεδομένου ότι η Ρωσία ως μόνιμο κράτος-μέλος έχει δικαίωμα βέτο.

Ηνωμένες Πολιτείες, Βρετανία και Γαλλία «δείχνουν» τη ρωσική επιθετικότητα ως σημαντικό παράγοντα στην ολίσθηση προς πόλεμο, ενώ η Ρωσία επιμένει ότι το βάρος για την κατάσταση που διαμορφώθηκε ανήκει στη Γεωργία. Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα επαναληφθεί.

Η Κίνα, ως διοργανώτρια των Ολυμπιακών Αγώνων, απηύθυνε έκκληση για κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ρωσίας και Γεωργίας. Στο Πεκίνο έχουν λάβει χώρα συναντήσεις ανάμεσα στους Τζορτζ Ο.Μπους και Βλαντιμίρ Πούτιν, χωρίς επίσημες δηλώσεις σχετικά με τη Ν.Οσετία. Ο Ρώσος πρωθυπουργός συναντήθηκε το πρωί του Σαββάτου και με τον Κινέζο πρόεδρο Χου Ζιντάο.

Αποσύρεται η Γεωργία από το Ιράκ

Εν μέσω της κρίσης ο Γεωργιανός συνταγματάρχης Μπόντο Μαϊσουράντζε δήλωσε το πρωί του Σαββάτου στο πρακτορείο Reuters ότι θα επιστρέψει στη Γεωργία ολόκληρη η στρατιωτική της δύναμη που βρίσκεται στο Ιράκ, σύνολο 2.000 άνδρες. Ο συνταγματάρχης δήλωσε ότι η δύναμη θα επιστρέψει μόλις οι ΗΠΑ μπορέσουν να την μεταφέρουν.

«Όλη η δύναμη θα επιστρέψει στην Γεωργία από το Ιράκ. Περιμένουμε την αμερικανική πλευρά» ανέφερε ο συνταγματάρχης, διοικητής της ουκρανικής δύναμης.

Ανάφλεξη στη Νότια Οσετία

Η Γεωργία εξαπέλυσε το βράδυ της Πέμπτης μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση, με άρματα μάχης και περιοδικούς βομβαρδισμούς, για την «αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης» στην αποσχισθείσα επαρχία της Νότιας Οσετίας. Η πρωτεύουσα Τσχινβάλι τέθηκε υπό πολιορκία και δόθηκε ολιγόωρη διορία στους αμάχους να την εγκαταλείψουν.

Όμως, μετά από μπαράζ εκατέρωθεν προειδοποιήσεων, η σύγκρουση κορυφώθηκε ακριβώς τη στιγμή που τα μάτια του πλανήτη καρφώνονταν στο Πεκίνο για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Υπό το βάρος της δραματικής κατάστασης ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ δήλωσε ότι η Ολυμπιακή εκεχειρία είναι πιο επίκαιρη από ποτέ και ζήτησε να γίνει σεβαστή.

Η Ρωσία έστειλε στρατιωτικές δυνάμεις με τεθωρακισμένα στη Νότια Οσετία, διαμηνύοντας -διά στόματος του προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ- ότι θα υπερασπίσει τις ειρηνευτικές δυνάμεις της και τους κατοίκους της Νότιας Οσετίας, την οποία στηρίζει ανέκαθεν από τη ντε φάκτο απόσχισή της στις αρχές της δεκαετίας του '90.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Μόσχα έχει λα΄βει πληροφορίες για εθνοκάθαρση σε χωριά της Νότιας Οσετίας. «Έχουμε πληροφορίες για τακτική εθνοκάθαρσης σε χωριά της Νότιας Οσετίας, ο αριθμός των προσφύγων ανεβαίνει, ο πανικός αυξάνεται και άνθρωποι προσπαθούν να σωθούν» ανέφερε.

Ταυτόχρονα, ο ηγέτης της αποσχισθείσας επαρχίας Έντουαρντ Κοκόιτι έκανε λόγο για «γενοκτονία».

Ο πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι δήλωσε ότι η χώρα «δέχεται επίθεση» και στράφηκε στη διεθνή κοινότητα και ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Η Ρωσία διεξάγει πόλεμο εναντίον μας στο ίδιο μας το έδαφος και εμείς βρισκόμαστε σε θέση αυτοάμυνας έναντι ενός μεγάλου και ισχυρού γείτονα» είπε ο Σαακασβίλι ζητώντας να μην μείνει η Ρωσία ατιμώρητη.

Πηγή:www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: