Παρασκευή 1 Αυγούστου 2008

Στη "μαύρη" λίστα ο Ελληνικός Νηογνώμονας

Στη


Στη "μαύρη" λίστα ο Ελληνικός Νηογνώμονας


Κανένα πιστοποιητικό για κοινοτικά πλοία δεν θα μπορεί να εκδίδει από την ερχόμενη Τρίτη ο Ελληνικός Νηογνώμονας. Η άδεια του λήγει την Δευτέρα και η ΕΕ αρνείται να την ανανεώσει, καθώς, παρόλο που έχουν γίνει επανειλημμένες συστάσεις, δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια για να λυθούν τα υπάρχοντα προβλήματα του οργανισμού.

Στην έκθεση τους οι παρατηρητές της ΕΕ αναφέρουν ότι, κατά τις επιθεωρήσεις που είχαν γίνει το 2006 και το 2007, είχαν διαπιστωθεί πολλές παραλείψεις σε θέματα ποιότητας ελέγχων. Βασικό επιχείρημα των παρατηρητών είναι η χρήση από τον οργανισμό έκτακτων επιθεωρητών και όχι μόνιμων κλιμακίων.

Ο Νηογνώμονας, που ιδρύθηκε το 1870, είναι επιφορτισμένος με την κατάταξη των πλοίων σε κλάσεις κατά την ναυπήγησή τους και τον έλεγχό τους, τακτικό και μη, καθ’ όλη τη διάρκεια της «ζωής» τους, χορηγώντας τους ειδικά κατά περίπτωση πιστοποιητικά.

Ο οργανισμός θα προσφύγει άμεσα στο Πρωτοδικείο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, ζητώντας την αναστολή της εκτέλεσης της απόφασης της ΕΕ, καθώς θεωρεί την απόφαση νομικά εσφαλμένη. Οι υπεύθυνοι του Νηογνώμονα επιμένουν ότι τα πιστοποιητικά που έχουν εκδοθεί θα ισχύουν για όλη τη διάρκειά τους, ανεξάρτητα από την έκβαση της υπόθεσης.

Να σημειωθεί ότι τα Ναυτεργατικά Σωματεία έχουν κάνει πολλές καταγγελίες για την ποιότητα των ελέγχων που πραγματοποιεί ο Ελληνικός Νηογνώμονας.

Πηγή:www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: