Τρίτη 5 Αυγούστου 2008

ΑΣΧΗΜΑ ΜΑΝΤΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ








Στο 4,9% (υψηλότερο επίπεδο από το 1998) εκτιμάται ότι παρέμεινε σταθερός τον Ιούλιο ο πληθωρισμός, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνεται, καθώς η ελληνική οικονομία επηρεάζεται, αναπόφευκτα, από τη διεθνή οικονομική κρίση που δεν δείχνει προς το παρόν σημάδια υποχώρησης.

Την Πέμπτη 7 Αυγούστου θα ανακοινωθεί ο πληθωρισμός Ιουλίου, ο οποίος αναμένεται να έχει διαμορφωθεί σε 4,9% με 5%, ενώ τη Δευτέρα 10 Αυγούστου θα ανακοινωθούν το ποσοστό αύξησης του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο και η πορεία των δημοσίων επενδύσεων.

Παράγοντες της ΕΣΥΕ λένε στο Βήμα ότι ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός θα διαμορφωθεί σε 4,5%, ενώ η κυβερνητική πρόβλεψη κάνει λόγο για 3,5%. Για τον Αύγουστο, αναμένουν οριακή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο 4,8% ή και το 4,7%.

Σημαντικό μέρος της θετικής επίδρασης από την πρόσφατη μείωση των τιμών του πετρελαίου θα φανεί στις τιμοληψίες που θα κάνει η ΕΣΥΕ στα πρατήρια καυσίμων το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Στην περίπτωση που η καθοδική τάση στις τιμές του μαύρου χρυσού αντιστραφεί, ο πληθωρισμός είναι πολύ πιθανό να διατηρηθεί και τον Αύγουστο στα σημερινά επίπεδα.

Επιπλέον, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο στόχος για αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,6% φέτος δεν πρόκειται να επιτευχθεί και θα περιοριστεί σε 3,2% με 3,3%.

Οι προβλέψεις τιυ οικονομικού επιτελείου για τιμή στα 90-100 δολάρια το βαρέλι έχουν πέσει έξω κατά 23%, αφού η μέση τιμή έτους διαμορφώνεται στα 123,55 δολάρια το βαρέλι.

Επίσης, η πρόβλεψη για μέση ισοτιμία ευρώ-δολαρίου στο 1,47 δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται, καθώς από την αρχή του χρόνου διαμορφώνεται πάνω από το 1,54.

Πηγή:www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: