Σάββατο 23 Αυγούστου 2008

Άγρια επίθεση στον Π. Ευθυμίου

Θύμα επίθεσης αγνώστου με σιδηρολοστό έπεσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου, κοντά στο γραφείο του στην οδό Σόλωνος, στο κέντρο της Αθήνας. Ο κ. Ευθυμίου θα παραμείνει προληπτικά για νοσηλεία, αλλά δεν διατρέχει κίνδυνο. Για «δολοφονικό παρακράτος» μίλησε ο ίδιος· έρευνα για τη στάση των φρουρών του.

Το πρωί της Παρασκευής ο βουλευτής βγήκε από το γραφείο του στην οδό Σόλωνος και κατευθύνθηκε σε κοντινό βιβλιοπωλείο. Κατά την επιστροφή του, ενώ αρχικά χαιρέτησε ορισμένους περιστατικούς που τον αναγνώρισαν, ξαφνικά ένας άγνωστος του επιτέθηκε και άρχισε να τον χτυπά με σιδερολοστό. Ο άγνωστος όμως έχασε την ισορροπία του και το χτύπημα δεν ήταν δυνατό.

Ο κ. Ευθυμίου είπε πως την ώρα που έμπαινε στο γραφείο του, κατέβαινε ο δικηγόρος κ. Ρούπας ο οποίος δεν επέτρεψε να υπάρξει δεύτερο χτύπημα και επομένως παρεμπόδισε και την ευστοχία του χτυπήματος αυτού. Η στάση των δρουρών-αστυνομικών του παραμένει άγνωστη και από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. διατάχτηκε σχετική έρευνα.

Αμέσως μετά, ο βουλευτής μεταφέρθηκε στον «Ευαγγελισμό» όπου οι γιατροί του έκαναν τρία ράμματα στο σημείο που χτυπήθηκε στο κεφάλι, ενώ άμεσα υπεβλήθη και σε εξονυχιστικό κλινικό και απεικονιστικό έλεγχο, από τους οποίους προέκυψε ότι δεν έχει απολύτως κανένα πρόβλημα στην υγεία του. Ωστόσο θα παραμείνει για 24 ώρες στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο κ. Ευθυμίου έκανε λόγο για άνανδρη και δολοφονική επίθεση εναντίον του, με άνανδρο και θρασύ τρόπο, που παραπέμπει σε δήθεν επίθεση από το χώρο των Εξαρχείων. Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Ευθυμίου, αυτός ο χώρος είναι το άλλοθι για την ύπαρξη ενός δολοφονικού παρακράτους. Ζήτησε, μάλιστα, από την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για την «ασύδοτη δράση» αυτού του δολοφονικού παρακράτους.
Συγκεκριμένα, ο κ. Ευθυμίου δήλωσε: «Η τυπολογία της επίθεσης παραπέμπει δήθεν στο λεγόμενο χώρο των Εξαρχείων. Ο δράστης ή οι δράστες είχαν αυτή την τυπολογία, όμως, κατ' ουσίαν, όπως έχω πει επανειλλημμένα, αυτός ο χώρος των Εξαρχείων είναι στην πραγματικότητα το άλλοθι για την ύπαρξη ενός παρακράτους, ενός δολοφονικού παρακράτους, με όλα τα στοιχεία που ξέρουμε από την ελληνική ιστορία.

»Ο δράστης ανήκει σε αυτή την κατηγορία, γιατί κανένας άνθρωπος ,όποιο φρόνημα κι αν έχει, δεν επιτίθεται μπαμπέσικα με 'χωσιά', θρασύδειλα, αντίθετα με τον άνθρωπο που έχει ιδεολογία, που έχει την περηφάνια της στάσης του και της στράτευσής του,ο άνθρωπος που εκτελεί διατεταγμένη αποστολή είναι άνθρωπος του παρακράτους και του σκοταδιού.

»Ζητώ από την κυβέρνηση -γιατί αυτό αφορά όλους τους πολίτες όχι μόνο τους πολιτικούς- ότι δεν μπορεί να υπάρχει αυτό το παιχνίδι της ασυδοσίας, να χρησιμοποιείται αυτό το παρακράτος πολιτικά με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Έχει βαριά ευθύνη η κυβέρνηση για αυτή την κατάσταση και την καλώ πραγματικά, έξω από την ατομική μου περίπτωση, να αναλογιστεί και να αναλάβει τις ευθύνες της, που χρόνια τώρα αφήνει ελεύθερη αυτή την ασύδοτη δράση του παρακράτους».

Εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, ο διευθυντής του Ιδιαιτέρου του Γραφείου πρέσβης Κωνσναντίνος Μπίκας επικοινώνησε με την οικογένεια του κ. Ευθυμίου και μετέφερε τον αποτροπιασμό του Προέδρου για τη βάρβαση επίθεση και τις ευχές για ταχεία ανάρρωση.

Στο νοσοκομείο έσπευσαν τόσο ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος μίλησε για άνανδρη ενέργεια και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο δράστης θα συλληφθεί, όσο και ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας. Με τον κ. Ευθύμιου επικοινώνησε ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος ο οποίος του ευχήθηκε περαστικά.

«Η χρήση βίας εναντίον οποιουδήποτε πολίτη, και βεβαίως εναντίον πολιτικού, βουλευτή είναι αδιανόητη, είναι απαράδεκτη. Γιατί είναι συγχρόνως και επίθεση εναντίον των θεσμών. Είμαι βέβαιος ότι η Αστυνομία θα πράξει το καθήκον της και θα συλλάβει τον δράστη» δήλωσε ο κ. Σιούφας.

Με τον κ. Ευθυμίου επικοινώνησαν τόσο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, όσο και ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ Νίκος Χουντής, ο οποίος εξέφρασε τη λύπη του και τον αποτροπιασμό του για την επίθεση που δέχθηκε ο βουλευτής και του ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση.
Σε δηλώσεις τους, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης έκανε λόγο για δολοφονική ενέργεια, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι «γλιτώσαμε τα χειρότερα». Συμπλήρωσε ότι δεν είναι πρώτη φορά που στοχοποιούνται στελέχη του Κινήματος και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει αποτέλεσμα στην έρευνα της Αστυνομίας. «Zητάμε το αυτονόητο: να εγγυηθεί η Αστυνομία το δικαίωμα του κάθε πολίτη να κυκλοφορεί στο κέντρο της Αθήνας με ασφάλεια» κατέληξε».
Την επίθεση καταδίκασε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος. «Οι απαράδεκτες αυτές ενέργειες, το μόνο που καταφέρνουν είναι να ενδυναμώνουν τη δέσμευση ολόκληρης της κοινωνίας να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την ποιότητα της δημοκρατίας και του πολιτικού διαλόγου στη χώρα. Όπως είναι αυτονόητο, οι αρχές θα ερευνήσουν εξονυχιστικά την υπόθεση ώστε ο δράστης της επίθεσης να λογοδοτήσει στη Δικαιοσύνη» δήλωσε.

Δηλώσεις εκ μέρους του ΚΚΕ έκανε το μέλος της ΚΕ Παναγιώρης Μεντρέκας. «Εκφράζουμε τη λύπη μας για την επίθεση που δέχτηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.»

Την επίθεση καταδίκασε και ο ΛΑΟΣ. «Ο ΛΑΟΣ καταδικάζει πάντα κάθε μορφή βίας στην πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου. Πολύ περισσότερο μάλιστα, όταν στοχοποιούνται εκλεγμένοι εκπρόσωποι του ελληνικού λαού. Οι πράξεις βίας και τρομοκρατίας υπονομεύουν τους δημοκρατικούς θεσμούς και μας φέρνουν πίσω σε άλλες εποχές. Όλα τα κόμματα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, για την πάταξη αυτού του φαινομένου που μαστίζει την Δημοκρατία μας» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Πηγή:www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: