Σάββατο 2 Αυγούστου 2008

Πυρηνική Συμφωνία ΗΠΑ - Ινδίας




Βιένννη



Ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση της πυρηνικής συμφωνίας τους βρίσκονται οι ΗΠΑ και η Ινδία, μετά την έγκρισή της από την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

Τα 35μελές συμβούλιο της ΙΑΕΑ συνεδρίασε την Παρασκευή κεκλεισμένων των θυρών και αποφάσισε ομοφώνως υπέρ της εφαρμογής της συμφωνίας, βάσει της οποίας οι ΗΠΑ θα παρέχουν πυρηνικά καύσιμα και τεχνογνωσία για ειρηνικούς σκοπούς στην Ινδία, η οποία σε αντάλλαγμα θα επιτρέψει επιθεωρήσεις στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της.

Η συμφωνία έχει προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς η Ινδία στο παρελθόν έχει πραγματοποιήσει δοκιμές πυρηνικών όπλων, ενώ δεν έχει υπογράψει το Σύμφωνο Μη Διάδοσης πυρηνικών όπλων.

Ωστόσο, η ΙΑΕΑ επιχείρησε να καθησυχάσει τη διεθνή κοινότητα αναφέροντας ότι η έγκρισή της δίνεται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα, η Ινδία θα πρέπει να υπογράψει ξεχωριστές συμφωνίες με την ΙΑΕΑ και την NSG, την Ομάδα των χωρών που παρέχουν πυρηνικά υλικά, προκειμένου να εφαρμοστεί η συμφωνία της με τις ΗΠΑ.

Η συμφωνία της Ινδίας με την 45μελή NSG αναμένεται εντός του Αυγούστου και εν συνεχεία θα πρέπει να εγκριθεί από το Κογκρέσο των ΗΠΑ.

Ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι δήλωσε ότι η συμφωνία είναι καλή και για την Ινδία και για τον υπόλοιπο κόσμο, ενώ τόνισε πως εξασφαλίζονται οι αξιώσεις της Υπηρεσίας. Ανέφερε, δε, ότι έχουν ήδη ξεκινήσει διαβουλεύσεις για εκτεταμένες επιθεωρήσεις.

Πάντως, αναλυτές εκτιμούν ότι, στο πλαίσιο της συμφωνίας με τις ΗΠΑ, η Ινδία θα ανοίξει τις 14 από τις 22 υπάρχουσες ή σχεδιαζόμενες πυρηνικές εγκαταστάσεις της, αλλά μόνο εκείνες που παράγουν πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς και όχι αυτές που λειτουργούν για την παραγωγή πυρηνικών όπλων.

Ικανοποίηση για την έγκριση της συμφωνίας από την ΙΑΕΑ εξέφρασαν ΗΠΑ και Ινδία.

Πηγή:www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: