Τρίτη 12 Αυγούστου 2008

Παύσατε πυρ διέταξε η Μόσχα, θέτοντας όρους στη Γεωργία









Το τέλος των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γεωργία ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ.

Κατά την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, η απόφαση του προέδρου της Ρωσίας βασίστηκε στην αναφορά του Γενικού Επιτελείου ότι η τάξη αποκαταστάθηκε στη Νότιο Οσετία, τόσο για τους πολίτες όσο και για την ειρηνευτική δύναμη. «Ο επιτιθέμενος τιμωρήθηκε και υπέστη πολύ σημαντικές απώλειες· ο στρατός του αποδιοργανώθηκε», τόνισε σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ο Ρώσος πρόεδρος.

Πάντως, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η πλήρης διευθέτηση της σύγκρουσης με τη Γεωργία υπόκειται σε δύο όρους, ο ένας από τους οποίους είναι να μετακινήσει η Γεωργία τα στρατεύματά της στις θέσεις στις οποίες βρίσκονταν πριν ξεσπάσει η σύγκρουση.

Οι Ρώσοι στρατιώτες των ειρηνευτικών δυνάμεων θα παραμείνουν στην Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία για να διασφαλίσουν την σταθερότητα στην περιοχή, ανέφερε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ ο οποίος υπογράμμισε ότι οι στρατιώτες αποτελούν «βασικό παράγοντα για την διασφάλιση της σταθερότητας στον Καύκασο».

Υψηλόβαθμος Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ, πως η επιχείρηση στη Γεωργία είχε στόχο «να εξασθενήσει» το στρατιωτικό δυναμικό της Τιφλίδας, ώστε να μην μπορεί να επιτεθεί στις αποσχισθείσες φιλορωσικές γεωργιανές επαρχίες.

Παράλληλα, και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε ότι ο Γεωργιανός πρόεδρος Μιχαήλ Σαακασβίλι πρέπει να αποχωρήσει από τη θέση του και απαίτησε να παραμείνουν οι γεωργιανές δυνάμεις μακριά από την Νότια Οσετία.

Η Γεωργία εξακολουθεί πάντως να κρατά ψηλά τους τόνους και δηλώνει τώρα ότι κατέθεσε προσφυγή κατά της Ρωσίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης με την κατηγορία της εθνοκάθαρσης στην Γεωργία το 1993 και το 2008, όπως ανέφεραν Γεωργιανοί αξιωματούχοι. Την πληροφορία ότι προσεγγίστηκε για το λόγο αυτό επιβεβαίωσε ο Εισαγγελέας του Δικαστηρίου.

Πηγή:www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: