Παρασκευή 8 Αυγούστου 2008

Λαμπρή Τελετή Έναρξης




Ο... ιπτάμενος Λι Νινγκ λίγο πριν φτάσει στο στόχο του
Αν η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, τότε η γεύση που μας άφησε η τελετή έναρξης των 29ων Ολυμπιακών Αγώνων Πεκίνο 2008 αφήνει πολύ μεγάλες υποσχέσεις για τη διοργάνωση... Οι οικοδεσπότες τα έδωσαν όλα και το αποτέλεσμα ήταν χωρίς προηγούμενο. Φαντασμαγορικό. Συνδυασμός ιστορίας, παράδοσης, πολιτισμού, αλλά και σύγχρονης τεχνολογίας όπου οι Κινέζοι έδωσαν ρεσιτάλ. Μεταξύ άλλων ο σκηνοθέτης Ζαν Γιμού μας... υπενθύμισε ότι ο Κομφούκιος ήταν Κινέζος και ότι οι συμπατριώτες του ανακάλυψαν το μπαρούτι, το χαρτί, την τυπογραφία και την πυξίδα. Επίσης κρίνεται εξαιρετική κι η έμπνευση να επιλέξει 56 παιδάκια από ισάριθμες εθνότητες της Κίνας να απαγγείλουν τον εθνικό ύμνο.Οι πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες (σ.σ. οι παριστάμενοι έκαναν λόγο για αφόρητη ζέστη) δεν πτόησαν περίπου 90 χιλιάδες φιλάθλους να γεμίσουν το κατασκευαστικό αριστούργημα «Φωλιά του Πουλιού» το Εθνικό Στάδιο του Πεκίνου με τη βραδιά να κορυφώνεται τη στιγμή που ο τελευταίος λαμπαδηδρόμος, ο Κινέζος γυμαστής Λι Νινγκ, κυριολεκτικά ιπτάμενος, με φόντο μια περγαμηνή στην οποία αναπαρίστατο η πορεία της φλόγας από την Αρχαία Ολυμπία στο Πεκίνο και κάνοντας το γύρο του Σταδίου, έφτασε στο βωμό και άναψε την ολυμπιακή φλόγα κηρύσσοντας ουσιαστικά τους 29ους Ολυμπιακούς Αγώνες!

Η έναρξη ήταν εντυπωσιακή. Στη διάρκειας τριών λεπτών αντίστροφη μέτρηση, 2.008 «Φου» (αρχαία κρουστά από πηλό και χαλκό) να χτυπούν ακατάπαυστα, συμβολίζοντας τους Αγώνες του 2008. Πάνω στα «Φου» σχηματίζονται οι αριθμοί δημιουργώντας απίστευτη ατμόσφαιρα. 6... 5... 4.... 3.... 2... 1... και η «Φωλιά του πουλιού» μετατρέπεται σε λουλούδι που εκρύγνειται σ΄ένα φαντασμαγορικό σόου με πυροτεχνήματα. Ο λαμπρός σκηνοθέτης Ζανγκ Γιμού εκμεταλλευόμενος την υψηλή τεχνολογία, έκανε τους Ολυμπιακούς κύκλους να αιωρούνται στο γήπεδο, δημιουργώντας ένα όμορφο θέαμα τόσο στο γήπεδο, όσο και τηλεοπτικά. Το «κυρίως πιάτο» της τελετής έναρξης των 29ων Ολυμπιακών Αγώνων, ξεκίνησε με τον τεράστιο ψηφιακό «πάπυρο» που ξεδιπλώθηκε στο κέντρο του σταδίου. Πάνω του υπάρχει ένα χαρτί -ακόμα μία σπουδαία κινεζική ανακάλυψη.

Το χαρτί μετατρέπεται σε τρισδιάστατη πλατφόρμα, όπου προβάλλονται κινέζικα ιδεογράμματα και

σχήματα ανάμεσα στα οποία και το Σινικό Τείχος. Εντυπωσιακή ήταν και η αναπαράσταση του «δρόμου του Μεταξιού», της διαδρομής που ένωνε την Κίνα με τον Δυτικό Κόσμο πριν από 2.000 χρόνια. Ο διεθνούς φήμης πιανίστας Λανγκ Λανγκ, έπαιξε συνοδευόμενος από την πεντάχρονη Μουζί Λι και ακολούθησαν οι θεματικές ενότητες «Φύση» και «Ονειρο», με 2,008 γνώστες της παραδοσιακής πολεμικής τέχνης Τάιτζικουαν, μπόλικη φαντασία και «Χολιγουντιανά» εφέ. Το πιο εντυπωσιακό απ' όλα ήταν η τεράσια σφαίρα που συμβόλίζει τη γή, που βγήκε από τα έγκατα του σταδίου. Εχει διαμετρο 30 μέτρα, βάρος 400 τόνους και ανυψώνεται με ταχύτητα 12 μέτρων το λεπτό. Η Σάρα Μπράιτμαν, «έμπειρη» σε Ολυμπιακές τελετές, τραγούδησε το «You and me» με τον «εγχώριο» σταρ Λιου Γκούανγκ. Η Μπράιτμαν είχε τραγουδήσει και το 1992 στη Βαρκελώνη, ντουέτο με τον Πλάθιντο Ντομίνγκο. Χιλιάδες εθελοντές ξεχύθηκαν στο στάδιο, για τη δική τους παρέλαση που προετοίμαζαν απ΄τον περασμένο Μάρτιο και μόλις τελείωσαν, όλα ήταν έτοιμα για τη μεγάλη στιγμή.

Πηγή:www.sportnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: