Πέμπτη 31 Ιουλίου 2008

Μεγάλες Πυρκαγιές στη χώρα












Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε στη Σίμιζα του δήμου Τραγανού στη βορειοδυτική Ηλεία, η οποία κατακαίει δασική έκταση. Φωτιά και σε δύσβατη περιοχή στο Κάτω Σούλι Μαραθώνα, όπου οι δυνατοί άνεμοι δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης. Φλόγες σε Λακωνία και Αίγινα. Υπό έλεγχο η φωτιά στην περιοχή της Παλλήνης.

Η φωτιά στην πυρόπληκτη Ηλεία ξεκίνησε από την περιοχή των Αγίων Θεοδώρων Λεχαινών, επεκτάθηκε προς την περιοχή Σίμιζα του δήμου Τραγανού και κατακαίει τις τελευταίες δασικές εκτάσεις που απέμειναν από τις περσινές καταστροφικές πυρκαγιές στην περιοχή.

Οι φλόγες απείλησαν κατοικημένη περιοχή, προκαλώντας ζημιές σε αγροικίες. Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Τραγανού, Βασίλης Κασιανός στον ΣΚΑΙ, κάηκαν δύο εγκαταλελειμμένα σπίτια και μία αποθήκη στα Μαστορέικα.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν τρία πυροσβεστικά αεροπλάνα, δύο ελικόπτερα και περίπου 20 οχήματα της Πυροσβεστικής υπηρεσίας με 55 άνδρες.

Παράλληλα, σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά σε δύσβατη περιοχή στο Κάτω Σούλι Μαραθώνα.

Στην περιοχή οι άνεμοι ήταν πολύ ισχυροί με αποτέλεσμα η φωτιά να λάβει διαστάσεις. Η πυρκαγιά είχε μέτωπο περίπου 500 μέτρα και πλησίασε σπίτια.

Εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κάνουν λόγο για εμπρησμό και όπως λένε κάθε χρόνο στην ίδια περιοχή εκδηλώνονται πυρκαγιές, ενώ καταγγέλλουν ότι την ώρα που ήταν σε εξέλιξη το κύριο μέτωπο εκδηλώθηκαν και άλλες πυρκαγιές στην ίδια περιοχή.

Στο έργο της κατάσβεσης της πυρκαγιάς στο Μαραθώνα λαμβάνουν μέρος έξι πυροσβεστικά αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα, στα οποία πέφτει και το βάρος των προσπαθειών για τον έλεγχο της φωτιάς, δεδομένου ότι η περιοχή είναι δύσβατη και δεν είναι εύκολη η πρόσβαση από τα οχήματα.

Επίσης από επίγειες δυνάμεις συμμετέχουν 40 πυροσβέστες με 13 οχήματα, πολλές υδροφόρες των δήμων και εθελοντές καθώς και 28 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Αλλες δύο πυρκαγιές βρίσκονται σε εξέλιξη στη Λακωνία και την Αίγινα.

Η πυρκαγιά στη Λακωνία εκδηλώθηκε στις 11.30 το πρωί στην περιοχή Αριάννα στο Ζάρακο και καίει δάσος. Στο έργο της κατάσβεσης παίρνουν μέρος 24 πυροσβέστες με οκτώ οχήματα, 28 άτομα πεζοπόρο τμήμα, ένα αεροπλάνο και δύο ελικόπτερα.

Η δεύτερη πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 12.30 το μεσημέρι στην περιοχή Αιγινιώτισσα στο Μαραθώνα της Αίγινας, επίσης σε δασική περιοχή. Για την κατάσβεση επιχειρούν 18 πυροσβέστες με έξι οχήματα και δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα.

Εν τω μεταξύ, φωτιά ξέσπασε στο χώρο μεταφόρτωσης απορριμμάτων του βιολογικού καθαρισμού στη λεωφόρο Λαυρίου στο Μαρκόπουλο.

Σε εξέλιξη συνεχίζει να βρίσκεται και η πυρκαγιά στους Φούρνους Κρανιδίου, που ξέσπασε την Τετάρτη.

Υπό έλεγχο η φωτιά στην Παλλήνη

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 9 το πρωί της Πέμπτης στην Παλλήνη κοντά στο κτήμα Νάσιουτζικ. Η φωτιά ξεκίνησε δίπλα στη λεωφόρο Σπάτων και έκαψε χαμηλή βλάστηση. Εξαιτίας των ισχυρών ανέμων η φωτιά απείλησε κατοικημένη περιοχή.

Επί τόπου έσπευσαν 30 πυροσβέστες με 10 οχήματα και δύο ελικόπτερα και περίπου δύο ώρες αργότερα η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο.

Στην Ελαφόνησο η φωτιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης βρίσκεται υπό έλεγχο και περιφρουρείται για τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων αφού έκαψε 200 στρέμματα δασικής έκτασης.

Υπό μερικό έλεγχο είναι και η φωτιά στο Καλογερικό Τριπόλεως. Οι δυνάμεις κατάσβεσης παραμένουν στην πυρκαγιά με τρία οχήματα, ομάδα πεζοπόρου και χωματουργικά μηχανήματα επειδή η περιοχή είναι δύσβατη και δασική για το κίνδυνο αναζωπυρώσεων.

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και την Παρασκευή

Συνολικά, περισσότερες από 50 εστίες φωτιάς ξέσπασαν την Πέμπτη, ενώ υψηλός κίνδυνος υπάρχει και για την Παρασκευή.

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και για την Παρασκευή προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4), για τις περιοχές: Αθηνών, Ανατολικής και Δυτικής Αττικής, Πειραιώς, Βοιωτίας, Φθιώτιδος, Μαγνησίας, Κορινθίας, Αργολίδος, Αρκαδίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Ευβοίας, Έβρου, Λέσβου (συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Λήμνου), Χίου, Σάμου (και νήσου Ικαρίας), Κυκλάδων, Χανίων, Ρεθύμνης, Ηρακλείου και Λασιθίου.


Πηγή:www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: