Παρασκευή 18 Ιουλίου 2008

Πνευματικά δικαιώματα και τραγούδι

Την επέκταση των πνευματικών δικαιωμάτων των τραγουδιών στα 95 χρόνια προτείνει η ΕΕ

ΑΠΕ
Πιο άμεσα θίγεται ο Σερ Κλιφ Ρίτσαρντ που χάνει τα πνευματικά δικαιώματα τον Ιανουάριο του 2009
Λονδίνο
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο


Την επέκταση των πνευματικών δικαιωμάτων των τραγουδιών από τα 50 στα 95 χρόνια συζητά η Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπέρ του μέτρου έχουν ταχθεί βετεράνοι της μουσικής, όπως ο Κλιφ Ρίτσαρντς και ο Σερ Πολ Μακ Κάρτνεϊ.

Πολλοί βετεράνοι της ροκ βλέπουν τα πρώτα τους τραγούδια να πλησιάζουν το όριο των 50 ετών, γεγονός που σημαίνει ότι θα σταματήσουν να έχουν έσοδα από τις παλιές ηχογραφήσεις.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, με την ευλογία πολλών σπουδαίων ονομάτων της ροκ, προωθεί σχέδιο για την επέκταση των δικαιωμάτων στα 95 χρόνια από την πρώτη κυκλοφορία του τραγουδιού -από 50 που είναι σήμερα.

Το νέο μέτρο θα ευεργετήσει κυρίως τους τεχνικούς, καθώς και λιγότερο διάσημους καλλιτέχνες που βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται όσο πλησιάζουν προς τη συνταξιοδότηση.

Το μέτρο θα πρέπει ωστόσο να εγκριθεί πρώτα από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ανάμεσα στους υπέρμαχους του σχεδίου είναι ο Σερ Κλιφ Ρίτσαρντς, ο οποίος θα χάσει τα δικαιώματα των πρώτων τραγουδιών του την 1η Ιανουαρίου του 2009. Τέσσερα χρόνια αργότερα -το 2013- θα ακολουθήσουν τα πρώτα τραγούδια των Beatles.

Υπέρ του μέτρου έχει ταχθεί ο Σερ Πολ ΜακΚάρτνεϊ και οι U2.

«Αυτή η αλλαγή θα γεφύρωνε το χάσμα στο εισόδημα που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες όταν πλησιάζουν τα 70, καθώς οι περισσότεροι άρχισαν να ηχογραφούν όταν ήταν 20 ετών» εξηγεί ο Τσάρλι Μακ Κρίβι, μέλος της επιτροπής της ΕΕ που προωθεί το συγκεκριμένο ζήτημα.

Αμφιβολίες διατηρεί ωστόσο η κυβέρνηση της Βρετανίας, η οποία δηλώνει ότι έτσι κι αλλιώς οι περισσότεροι μουσικοί δεσμεύονται από τα συμβόλαιά τους να επιστρέφουν τα ποσοστά από τα πνευματικά δικαιώματα στις δισκογραφικές εταιρείες τους.

Τονίζει επίσης ότι το νέο μέτρο θα επιβαρύνει τους καταναλωτές, οι οποίοι θα αναγκάζονται να αγοράζουν σε υψηλότερη τιμή τα CD, αφού δεν θα μπορούν πια να κυκλοφορήσουν ανεξάρτητες και φθηνές ευρωπαϊκές εκδόσεις.

Πηγή:www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: