Τετάρτη 30 Ιουλίου 2008

Θετική Απόφαση για το Κόμμα Ερντογάν

Δεν «κλείνει» το κυβερνών κόμμα
Οικονομικές οι κυρώσεις στο ΑΚΡ από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας


Ανακούφιση και αισιοδοξία μετά την απόφαση για το κυβερνών AKP
Κωνσταντινούπολη





Θετική για το κυβερνών κόμμα η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας, που ανακοινώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης. Το ΑΚΡ δεν «κλείνει», αλλά τιμωρείται με οικονομικό πρόστιμο για ενέργειες που αντιβαίνουν στον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους. Η απόφαση αναμένεται να δώσει τέλος στην πολιτική αναταραχή των τελευταίων μηνών στη χώρα.

Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία (6-5), μετά από τρεις ημέρες διαβουλεύσεων, και ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο του δικαστηρίου Χασίμ Κιλίτς, ο οποίος εξήγησε το σκεπτικό του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Ο Χασίμ Κιλίτς τόνισε ότι οι οικονομικές κυρώσεις αποτελούν «σοβαρή προειδοποίηση» για το ΑΚΡ.

Βάσει της απόφασης, το ΑΚΡ θα πρέπει να καταβάλει πρόστιμο, ενώ θα μειωθεί στο μισό η κρατική χρηματοδότηση προς το κυβερνών κόμμα για το τρέχον έτος.

Ανακούφιση και αισιοδοξία επικρατεί στο κυβερνών κόμμα. Η Δημοκρατία νίκησε, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Φαρούκ Τσελίκ, ενώ δηλώσεις πρόκειται να κάνει σε λίγη ώρα ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν.

Υπενθυμίζεται ότι ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας ζητούσε την απαγόρευση του ΑΚΡ, καθώς και τον πενταετή αποκλεισμό από την πολιτική ζωή 71 κορυφαίων στελεχών του, συμπεριλαμβανομένων του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν και του προέδρου Αμπντουλάχ Γκιούλ.

Την απόφαση χαιρέτισε η ΕΕ. Η εκπρόσωπος του Χαβιέρ Σολάνα έκανε λόγο για «καλά νέα» και τόνισε ότι η απόφαση θα συμβάλει στην πολιτική σταθερότητα της μεγαλύτερης υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας.

«Φυσικά και θα την διαβάσουμε πιο αναλυτικά, αλλά είναι θετική. Η Τουρκία ζει μια κατάσταση έντασης και ελπίζουμε ότι αυτή η απόφαση θα συμβάλει στην αποκατάσταση της πολιτικής σταθερότητας» σημείωσε η εκπρόσωπος του Σολάνα.

Πηγή:www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: