Τρίτη 15 Ιουλίου 2008

Πραγματικότητα το όνειρο του Νικολά Σαρκοζί για τη Μεσογειακή Ένωση


Πραγματικότητα το όνειρο του Νικολά Σαρκοζί για τη Μεσογειακή Ένωση

"Το ονειρευόμασταν και τώρα έγινε πραγματικότητα." Με αυτά τα λόγια και αφού χαιρέτισε τους ηγέτες που είχαν την τόλμη να παρευρεθούν, ο Νικολά Σαρκοζί ολοκλήρωσε τις εργασίες για την πρώτη Σύνοδο της Μεσογειακής Ένωσης.

Στην ομιλία του μετά τη λήξη της Συνόδου στο Παρίσι, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε πως ήταν πολύ μεγάλο στοίχημα γι’ αυτόν να ενώσει ευρωπαϊκές χώρες με αραβικές.

Στη Σύνοδο μετείχαν ηγέτες από 43 κράτη από την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Αφρική. Στόχος του Νικολά Σαρκοζί για το ξεκίνημα της Ένωσης ήταν η συνεργασία σε θέματα αντιμετώπισης της ρύπανσης, ηλιακής ενέργειας και πολιτικής ασφάλειας, αλλά και η προσπάθεια να γίνει το πρώτο βήμα για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε από τους ηγέτες να κάνουν ειρήνη και όχι πόλεμο.

Στα σημαντικά της συνόδου ήταν και η επιστροφή της Συρίας σε συζητήσεις μετά από πολλά χρόνια. Ο πρόεδρος της χώρας κατά τη συνάντησή του με τον Νικολά Σαρκοζί εξέφρασε τη θέλησή του για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με το Λίβανο.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Χόσνι Μουμπάρακ, ζήτησε από τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις τους, έτσι ώστε να επιτευχθεί η ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

Πηγή:www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: