Τρίτη 22 Ιουλίου 2008

Η επιστροφή των Γλυπτών είναι οικουμενική απαίτηση

Το θέμα επιστροφής των Γλυπτών στο Συμβούλιο των υπουργών Πολιτισμού της ΕΕ



Αθήνα



Το θέμα επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο στην Ελλάδα έθεσε ο υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης κατά το Συμβούλιο των υπουργών Πολιτισμού της ΕΕ το οποίο πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στις Βερσαλλίες.

«Ορισμένες κατηγορίες πολιτιστικών αγαθών είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το γενεσιουργό πολιτιστικό τους περιβάλλον. Και μόνο ενταγμένες μέσα σε αυτό διατηρούν την αυθεντικότητά τους, αλλά και λειτουργούν ως θεματοφύλακες παγκόσμιων αρχών και αξιών» δήλωσε ο κ. Λιάπης, υπογραμμίζοντας:

«Δεν είναι δυνατόν η ίδια η UNESCO να έχει έμβλημα της τον Παρθενώνα και αυτό το μνημείο να έχει διάσπαρτα κομμάτια σε άλλες χώρες. Δεν αποτελεί εθνική, αλλά μια οικουμενική απαίτηση η επανένωση του Μνημείου της Δημοκρατίας».

Απαντώντας σε αναφορές που έχουν ακουστεί κατά καιρούς, ο υπουργός Πολιτισμού υποστήριξε πως «το γεγονός ότι τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου φιλοξενούν αρχαιοελληνικές και ρωμαϊκές αρχαιότητες δε σημαίνει ότι Ελλάδα και Ιταλία ζητούν να αδειάσουν αυτά τα μουσεία, αλλά σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις της UNESCO να επιστραφούν εκθέματα που διαιρούν την ενότητα εμβληματικών πολιτιστικών αγαθών».

Την ελληνική θέση στήριξε θερμά ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού Σάντρο Μπόντι.

Ο κ. Λιάπης εξέφρασε την πλήρη στήριξη της Ελλάδας στην πρωτοβουλία της Γαλλικής Προεδρίας της ΕΕ για τη δημιουργία ενός Καταλόγου Μνημείων Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με δεδομένο ότι ο πολιτισμός αποτελεί τον πυρήνα της ευρωπαϊκής ταυτότητας.

«Η δημιουργία του καταλόγου θα βοηθήσει στην προώθηση των κοινών ευρωπαϊκών αρχών και την ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς. Θα ενισχύσει την κοινή αντιμετώπιση ζητημάτων που αφορούν στα μνημεία, στη συντήρηση και την ανάδειξη τους ενώ θα διευκολυνθεί η μετάδοση των διαχρονικών τους μηνυμάτων στις νεότερες γενιές» είπε.

Πηγή:www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: