Κυριακή 20 Ιουλίου 2008

Ρευστό το πολιτικό σκηνικό

Δημοσκόπηση-σοκ για ΣΥΝ-ΠΑΣΟΚ



Χωρίς αυτοδυναμία


Η πλειοψηφία των ψηφοφόρων δεν επιθυμεί αυτοδύναμη κυβέρνηση. Αυτό το αποτέλεσμα - σοκ από την Δημοσκόπηση που δημοσιεύει το «Έθνος της Κυριακής» αποτελεί πρωτοφανές εύρημα για τα ελληνικά πολιτικά δεδομένα και κυρίως καταρρίπτει την κυρίαρχη άποψη στα δύο κόμματα εξουσίας πώς η αυτοδυναμία είναι το μοναδικό ζητούμενο.

Η δημοσκόπηση της εταιρείας MARC για το «Έθνος της Κυριακής» παρουσιάζει και άλλο ένα εύρημα που επίσης αιφνιδιάζει. Οι ψηφοφόροι φαίνεται να «στηρίζουν» ένα υποθετικό σενάριο εργασίας, σύμφωνα με το οποίο ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ κατεβαίνουν στις εκλογές ως συνεργαζόμενοι. Σε μία τέτοια περίπτωση αυτή η συνεργασία κερδίζει το 42% των ψήφων. Το ποσοστό αυτό έχει ενδιαφέρον αφενός γιατί στον ορίζοντα δεν υφίσταται - προς το παρόν τουλάχιστον - μία τέτοια προοπτική και άρα οι πολίτες εκφράζουν προσδοκία. Αφετέρου, είναι η πρώτη φορά εδώ και αρκετούς μήνες που οι πολίτες εκφράζουν την στήριξη τους σε μία πολιτική προοπτική της Κεντροαριστεράς προσφέροντας μάλιστα και οριακή, έστω, αυτοδυναμία για να διοικήσει την χώρα, είτε με τον ισχύοντα τώρα εκλογικό νόμο είτε με αυτόν που θα ισχύσει στις μεθεπόμενες εκλογές.

Το δεύτερο χαρακτηριστικό αυτής της δημοσκόπησης είναι επίσης ενδιαφέρον, αν δεν προκαλεί σοκ. Η Νέα Δημοκρατία, 10 περίπου μήνες μετά τις εκλογές, αδυνατεί να πείσει ακόμη και τον σκληρό πυρήνα της και περιορίζεται σε ένα 28,5% με 28,1 % που αποτελεί ιστορικό χαμηλό της Κεντροδεξιάς και πρωτοφανή ένδειξη κατάρρευσης ενός κυβερνώντος κόμματος μετά από πολύ πρόσφατη λαϊκή εντολή.

Αντίστοιχα πρωτοφανής ,παρά την σωρεία των σκανδάλων και των αποκαλύψεων είναι η αδυναμία του ΠΑΣΟΚ να αποκτήσει ξανά κυρίαρχο ρόλο στην πολιτική σκηνή, παρά το γεγονός ότι το σύνολο της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς πλειοψηφούν στο πολιτικό τοπίο.

Τα λεπτομερή αποτελέσματα της δημοσκόπησης της εταιρείας MARC έχουν ως εξής :

«Έθνος της Κυριακής» - Δημοσκόπηση MARC

Πρόθεση ψήφου με κοινή κάθοδο ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ

(Αν το ΠΑΣΟΚ και ο Συνασπισμός κατέβαιναν μαζί στις εκλογές τι είναι πιο πιθανό να ψηφίζατε;)

ΠΑΣΟΚ + ΣΥΡΙΖΑ: 42,3%

ΝΔ: 28,5%

ΚΚΕ: 7%

ΛΑΟΣ: 4,9%

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ - ΠΡΑΣΙΝΟΙ: 1,3%

ΑΛΛΟ ΚΟΜΜΑ: 2,2%

ΑΚΥΡΟ- ΛΕΥΚΟ: 7,7 %

ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΙ: 6,1 %.

Πρόθεση ψήφου χωρίς συνεργασίες

ΝΔ: 28,1 %

ΠΑΣΟΚ : 24,9 %

ΣΥΡΙΖΑ: 15 %

ΚΚΕ: 7,3%

ΛΑΟΣ: 4,6%

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ - ΠΡΑΣΙΝΟΙ: 1,3%

ΑΛΛΟ ΚΟΜΜΑ: 1,1%

ΑΚΥΡΟ- ΛΕΥΚΟ: 8,3 %

ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΙ: 8,5 %

Δημοσκόπηση όμως δημοσιεύει και η «Ελευθεροτυπία της Κυριακής» με αναγωγή, όπου για πολλοστή φορά η Νέα Δημοκρατία αδυνατεί να εξασφαλίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση με όποιον εκλογικό νόμο και αν ισχύσει, ενώ το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να μην κεφαλαιοποιεί την εκπεφρασμένη δυσαρέσκεια των πολιτών.

Πολύ υψηλά βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ΛΑΟΣ φλερτάρει πλέον με αξιώσεις το 5% , ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά που του έχει δώσει δημοσκόπηση τους τελευταίους μήνες. Μία πρώτη εξήγηση είναι ότι το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη κεφαλαιοποιεί την κινητικότητα του προέδρου της τον τελευταίο καιρό με την υπόθεση «Siemens».

Τα στοιχεία της Δημοσκόπησης της εταιρείας VPRC για την «Ελευθεροτυπία της Κυριακής» για την πρόθεση ψήφου έχουν ως εξής:

«Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» - Δημοσκόπηση VPRC

Εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος:

ΝΔ: 34,0 %

ΠΑΣΟΚ : 30,5 %

ΣΥΡΙΖΑ: 16,0 %

ΚΚΕ: 8,0 %

ΛΑΟΣ: 5,0 %

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ - ΠΡΑΣΙΝΟΙ: 3,5 %

ΛΟΙΠΑ : 3,0 %

Τα ερώτημα πάντως που θα μπορούσε να τεθεί τουλάχιστον ως προς την 1η δημοσκόπηση είναι το γιατί δεν ρωτήθηκε το κοινό να εκτιμήσει και άλλες συνεργασίες κομμάτων, όπως ΠΑΣΟΚ με Νέα Δημοκρατία ή Νέα Δημοκρατία με ΛΑΟΣ, ώστε να διαφανεί η δυναμική κοινής καθόδου στις εκλογές και άλλων σχημάτων.

Είναι προφανώς πολύ ενδιαφέρον να καταγραφεί μέσω των πολιτικών ερευνών η προοπτική μιας συνεργασίας των δύο κομμάτων εξουσίας (Γερμανικό Μοντέλο), ώστε να καταδειχθεί και το εάν η κοινή γνώμη τιμωρεί και τα δύο μεγάλα κόμματα για την εξάρτηση τους από τα κέντρα διαπλοκής αλλά και την συνεισφορά τους στην ενίσχυση της διαφθοράς.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι η απόλυτη πλειοψηφία των Ελλήνων ψηφοφόρων εκτιμούν με ένα ποσοστό της τάξης του 95% ότι τα δύο κόμματα εξουσίας χρηματοδοτούνται από επιχειρηματικά συμφέροντα, σύμφωνα με τις παραπάνω δημοσκοπήσεις.

Πηγή:www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: