Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2008

Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Μικρασιατικής Καταστροφής

Η ΕΕ κατέληξε, όπου η Τουρκία επιδιώκει να μπει, αποτελεί το κατάλληλο φόρουμ για να υποχρεωθεί και να εκπληρώσει αυτή την ελάχιστη ιστορική και ηθική υποχρέωσή της.

Τόσο ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος όσο και ο πατήρ Δημήτριος που έψαλε την επιμνημόσυνη δέηση αναφέρθηκαν στη μαρτυρική προσωπικότητα του μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσοστόμου, στις βαρβαρότητες που συνετέλεσαν στον ξεριζωμό, στις συνθήκες μετεγκατάστασης όλου αυτού του τραυματισμένου ελληνισμού και στην πρόοδο που ακολούθησε.

Με αφορμή τον ορισμό της επετειακής αυτής ημέρας με τη γιορτή του Τιμίου Σταυρού, ο κ. Ιερώνυμος επεσήμανε ότι μετά τη σταύρωση υπάρχει πάντα η ανάσταση, ενώ καυτηρίασε το διχασμό και το ψέμα.

Στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη όπου αποδόθηκαν τιμές από άγημα του Στρατού, κατατέθηκαν δεκάδες στεφάνια από προσφυγικά σωματεία, αντιστασιακές οργανώσεις, εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, των Ενόπλων Δυνάμεων και των κομμάτων.

Με την ολοκλήρωση της εκδήλωσης ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Βλάχος ο οποίος εκπροσώπησε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, δήλωσε ότι η πολιτεία τιμά τους χιλιάδες Ελληνες που χάθηκαν στη Μικρά Ασία και κοιτά με αισιοδοξία το μέλλον, ενώ το μήνυμα προς όλους είναι η ειρηνική συμβίωση των λαών.

Ο γ' αντιπρόεδρος της Βουλής Αναστάσης Νεράντζης τόνισε ότι η επέτειος της Γενοκτονίας δεν είναι ημέρα θρήνου αλλά διδαχής και παραδειγματισμού αφενός να αποβάλουμε ως έθνος το σαράκι του διχασμού, αφετέρου να μην υπάρξουν πλέον πουθενά άλλες χαμένες πατρίδες και καθάρσεις.

Τέλος, ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Γιάννης Τραγάκης επεσήμανε ότι οι επετειακές εκδηλώσεις είναι ημέρες μνήμης, περισυλλογής αλλά και χρέος του έθνους μας να σκέπτεται πάντα πώς λειτουργεί η γειτονική χώρα μας και να έχει τα εθνικά θέματα σε κυρίαρχη βάση και όχι στην παραπολιτική.

Πηγή:www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: