Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2008

Συμφωνία «μαμούθ» υπέγραψαν Ρωσία-Βενεζουέλα

Συμφωνία «μαμούθ» υπέγραψαν Ρωσία-Βενεζουέλα


Οικονομική και στρατιωτική συμφωνία ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, υπέγραψαν οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Βενεζουέλας, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ και Ούγκο Τσάβες.

Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στο Όρενμπουργκ της Ρωσίας και υπέγραψαν πρωτόκολλα συνεργασίας «στον οικονομικό και στρατιωτικό τομέα», όπως δήλωσε ο κ. Μεντβέντεφ. Μια ημέρα νωρίτερα, ο Ούγκο Τσάβες είχε συναντηθεί με τον πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, όπου και συζητήθηκε η συνεργασία στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Σεργέι Τσμάτκο, πέντε από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες της Ρωσίας θα επενδύσουν πολλά δισεκατομμύρια δολάρια στη Βενεζουέλα, στο πλαίσιο ενός κονσόρτσιουμ εταιρειών που θα συσταθεί ως το 2009.

Μετά την υπογραφή των συμφωνιών, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες αναχώρησε για να παρακολουθήσει ναυτικά γυμνάσια του ρωσικού στόλου.
Λεπτομέρειες για το στρατιωτικό σκέλος των συμφωνιών δεν έγιναν γνωστές. Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε μόνο ότι χορηγεί πιστώσεις ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων στη Βενεζουέλα για την αγορά ρωσικού οπλισμού.

Από το 2005, η Ρωσία έχει υπογράψει συμφωνίες άνω των 4,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη Βενεζουέλα για την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών, ελικοπτέρων και 100.000 Καλάσνικοφ.

Οι συμφωνίες αυτές έχουν προκαλέσει σοβαρό προβληματισμό στην Ουάσινγκτον, αφού λειτουργούν αντισταθμιστικά στην επιρροή των ΗΠΑ στην περιοχή.

Πηγή:www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: