Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2008

Ιαπωνική πατέντα για τη δημιουργία βλαστοκυττάρων από δέρμα




Πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα σε καλλιέργεια των Ιαπώνων ερευνητών




Η Ιαπωνία αναγνώρισε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για μια ριζοσπαστική τεχνική του Πανεπιστημίου του Κιότο, η οποία μετατρέπει κύτταρα δέρματος σε πολυδύναμα βλαστοκύτταρα, όπως αυτά που προέρχονται από έμβρυα.

Η κίνηση αποσκοπεί στο να προλάβει ανάλογες διεκδικήσεις από φαρμακευτικές εταιρείες που θα ήθελαν να κατοχυρώσουν την τεχνική και να ζητούν χρήματα για τη χρήση της, υποστηρίζει το ακαδημαϊκό ίδρυμα.

«Είναι σημαντικό για το πανεπιστήμιο να έχει στην κατοχή του το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ώστε να πραγματοποιεί ιατρικές έρευνες και να προσφέρει θεραπείες σε χαμηλό κόστος και στο μέλλον» δήλωσε στο AFP η Ναόκο Τακάσου, αρμόδια για θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας του πανεπιστημίου.

«Ενθουσιασμένος» με την πατέντα δήλωσε και ο Σίνια Γιαμανάκα, επικεφαλής των ερευνητών.

Η πρωτοποριακή μελέτη τους παρουσιάστηκε στην επιθεώρηση Cell το 2007, σχεδόν ταυτόχρονα με μια αντίστοιχη δημοσίευση στο περιοδικό Science από το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν στο Μάντισον.

Και οι δύο ερευνητικές ομάδες κατάφεραν ανεξάρτητα να μετατρέψουν κύτταρα δέρματος (ινοβλάστες) σε κύτταρα που μοιάζουν και συμπεριφέρονται όπως τα εμβρυικά βλαστικά κύτταρα.

Οι νέες μέθοδοι έγιναν δεκτές με ενθουσιασμό τόσο από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπούς όσο και από τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ', καθώς έχουν το δυναμικό να παρακάμψουν την ηθικά αμφιλεγόμενη χρήση εμβρύων, που ήταν μέχρι σήμερα απαραίτητη.

Η Ιαπωνία -δεύτερη χώρα στις δαπάνες για έρευνα- ανακοίνωσε το Δεκέμβριο νέο πρόγραμμα για την έρευνα στα βλαστικά κύτταρα ύψους 10 δισ. γιεν (92 εκατ. δολάρια).

Πηγή:www.in.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: