Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2008

Συγκρατημένα αισιόδοξος για λύση του Κυπριακού εμφανίζεται ο Δημήτρης Χριστόφιας








Συγκρατημένα αισιόδοξος, δήλωσε ο πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται, στη Λευκωσία, για λύση του Κυπριακού. Πρόσθεσε ότι «ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, είναι σαφές ότι θα υπάρξουν δυσκολίες«.

Ο κ. Χριστόφιας τόνισε ότι «ευελιξία θα υπάρχει στο βαθμό που είναι δυνατό να ελιχθούμε. Όταν η υπόθεση αγγίζει αρχές, θα τις υπερασπιστούμε μέχρι τέλος».

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την άφιξή του στη Νέα Υόρκη το βράδυ του Σαββάτου για να παραστεί και να μιλήσει στην 63η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο πρόεδρος της Κύπρου, ανέφερε:

«Η προσπάθεια είναι, σεμνά μεν, αποφασιστικά δε, να υπερασπιστούμε τον τόπο μας, τις αρχές λύσης του Κυπριακού προβλήματος, παρουσιάζοντας βεβαίως και ευελιξία. Αλλά, όταν λέμε ευελιξία δεν πρέπει να παρεξηγείται κιόλας, ούτε από την τουρκική πλευρά, ούτε από κανένα δικό μας. Ευελιξία θα υπάρχει στο βαθμό που είναι δυνατό να ελιχθούμε. Όταν η υπόθεση αγγίζει αρχές, θα τις υπερασπιστούμε μέχρι τέλος. Η Κύπρος πρέπει να επανενωθεί, να τερματιστεί η κατοχή και ο εποικισμός. Σίγουρα, θα έχουμε μία ομόσπονδη Κυπριακή Δημοκρατία».

«Εμείς», πρόσθεσε ο κ. Χριστόφιας, «μένουμε συνεπείς στη δέσμευση των προέδρων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αρχής γενομένης από τον αείμνηστο πρόεδρο Μακάριο, για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας».

Τόνισε μάλιστα ότι η δέσμευση αυτή δεν έχει καμία αντίθεση με τη δέσμευση των Ηνωμένων Εθνών, η οποία κάνει λόγο για ενωμένο κράτος, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα.

«Και βεβαίως, δεν υπάρχει καμία αντίθεση ή αντίφαση με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία από το 2004 η Κύπρος έχει ενταχθεί. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό και από την Τουρκία, αλλά και από τους φίλους μας στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. Υποτίθεται ότι αυτές οι αρχές, τουλάχιστον αυτές που καθορίζονται από τα ψηφίσματα και τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου, είναι αποδεκτές και από τους δύο ηγέτες, τόσο της Ελληνοκυπριακής, όσο και της Τουρκοκυπριακής κοινότητας».

Στη συνέχεια, ο κ. Χριστόφιας, επισήμανε: «Δεν θα σπεύσω να μιλήσω για την Ε.Ε., για τις αρχές και τις αξίες της Ε.Ε. στις οποίες και η άλλη πλευρά συμφωνεί, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι θα γίνει ένας δύσκολος διάλογος πάνω σ' αυτά τα θέματα που σχετίζονται με την ολοκλήρωση της εφαρμογής του ευρωπαϊκού κεκτημένου στην Κύπρο. Εννοώ, δηλαδή, και τη σημερινή κατεχόμενη περιοχή, την αυριανή υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση περιοχή. Θέλω να πω ότι είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος και να επαναλάβω ότι ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, είναι σαφές ότι θα υπάρξουν δυσκολίες, θα υπάρξουν εμπόδια στο δρόμο μας. Χρειάζεται και ψυχραιμία, συγκράτηση και αποφασιστικότητα».

Αναφερόμενος στη συνάντησή του με το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν την Κυριακή ο Κύπριος πρόεδρος τόνισε ότι «αυτή την περίοδο το ενδιαφέρον του Γ.Γ. είναι αυξημένο», σημειώνοντας ότι «σίγουρα θα ενδιαφέρεται να ακούσει την άποψή μας για την πορεία των συνομιλιών, μετά τις πρώτες συναντήσεις. Γι' αυτό, να μου επιτρέψετε να πω την άποψή μας πρώτα στο Γενικό Γραμματέα».

Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε επίσης ότι θα έχει επαφές με τα στελέχη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας και θα μιλήσει σε ομογενειακή συγκέντρωση την ερχόμενη Παρασκευή, επισημαίνοντας: «Οι σχέσεις μας με την Ομογένεια είναι στενές και θερμές και θα τις ενδυναμώσουμε ακόμη παραπάνω».

Πηγή:www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: