Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2008

Βάσεις με 7.600 στρατιώτες εγκαθιστά η Ρωσία σε Νότια Οσετία και Αμπχαζία




Ρώσοι στρατιώτες σε σημείο ελέγχου βορειοδυτικά του Γκόρι




Την ανεξαρτησία τους υπό ρωσική στρατιωτική προστασία οικοδομούν η Νότια Οσετία και η Αμπχαζία. Η Μόσχα πρόκειται να εγκασταστήσει στρατιωτικές βάσεις με συνολική δύναμη 7.600 ανδρών στις δύο αποσχισθείσες επαρχίες μετά την απόσυρσή της από την κυρίως επικράτεια της Γεωργίας.

Γεωργιανοί αξιωματούχοι δήλωσαν το μεσημέρι της Τρίτης ότι οι ρωσικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από θέση που κατείχαν κοντά στην Αμπχαζία, στην πρώτη ένδειξη ότι η Ρωσία αρχίζει να εφαρμόζει τη συμφωνηθείσα εκεχειρία. Οι Ρώσοι αποσύρθηκαν από το χωριό Γκανμουκούρι, μία από τις 24 θέσεις που διατηρούν κοντά στις αποσχισθείσες επαρχίες.

«Είναι η πρώτη ένδειξη της ρωσικής αποχώρησης από τη λεγόμενη ζώνη ασφαλείας, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία της 8ης Σεπτεμβρίου» δήλωσε ο Γεωργιανός υπουργός Εσωτερικών Τσότα Ουτιατσβίλι. Παράλληλα, από το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ήλθαν αναφορές για εγκατάλειψη θέσεων κοντά στη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία.

Στρατιωτικές βάσεις σε Νότια Οσετία και Αμπχαζία

Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Ανατόλι Σερντιούκοφ ανακοίνωσε, εν τω μεταξύ, την εγκαθίδρυση στρατιωτικών βάσεων στη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία, μία ημέρα μετά τη δέσμευση που έλαβε ο προεδρεύων του Συμβουλίου της ΕΕ Νικολά Σαρκοζί από τον Ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ για την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από το κυρίως έδαφος της Γεωργίας.

Ενημερώνοντας τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ για τα αποτελέσματα των συνομιλιών του με τους ηγέτες της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας, ο Ανατόλι Σερντιούκοφ δήλωσε ότι επετεύχθη συμφωνία για την ανάπτυξη 3.800 ανδρών σε κάθε μία από τις επαρχίες, καθώς και για τη δομή της στρατιωτικής δύναμης και την τοποθεσία στην οποία θα εγκατασταθεί.

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε αναθέσει στον υπουργό Αμυνας να καθορίσει τον τρόπο με τον οποίο η Ρωσία θα ανταποκριθεί στο αίτημα της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας για την εγκατάσταση ρωσικών βάσεων στις περιοχές αυτές.

Μακρόχρονη παρουσία και διπλωματικές σχέσεις

Νωρίτερα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε καταστήσει σαφές ότι η ρωσικές δυνάμεις θα παραμείνουν επί μακρόν στη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία, ανακοινώνοντας επίσης τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων με την ανταλλαγή διπλωματικών διακοινώσεων, γεγονός που προκάλεσε άμεσα την αντίδραση της Τιφλίδας.

«Αυτή η απόφαση είναι ένα ακόμα βήμα προς την προσάρτηση κυρίαρχων γεωργιανών εδαφών μέσω της εθνοκάθαρσης. Ο πολιτισμένος κόσμος δεν θα το δεχθεί» δήλωσε ο Γεωργιανός υφυπουργός Εξωτερικών Γκίγκα Μποκερία στην πρώτη αντίδραση εκ μέρους της γεωργιανής κυβέρνησης.

Αντίδραση για τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στη Μόσχα και τις αποσχισθείσες επαρχίες ήλθε άμεσα και από τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Ντικ Τσένι. «Η διεθνής κοινότητα καταδικάζει τις μονομερείς προσπάθειες για μεταβολή με την ισχύ των όπλων των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της Γεωργίας» τόνισε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Ρώμη.

Εν τω μεταξύ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσης ότι θα πρέπει να ενταχθούν οι επαρχίες της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας -τις οποίες η Μόσχα αναγνωρίζει πλέον ως ανεξάρτητες- στις συνομιλίες της Γενεύης.

«Η λίστα των συμμετεχόντων στη συνάντηση αυτή δεν είναι καθορισμένη από το ειρηνευτικό σχέδιο, αλλά έχουμε απερίφραστα δηλώσει ότι η Νότια Οσετία και η Αμπχαζία θα πρέπει να έχουν θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Γαλλίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ και Νικολά Σαρκοζί συμφώνησαν τη Δευτέρα για τη διεξαγωγή διεθνών διαπραγματεύσεων για την «ασφάλεια και τη σταθερότητα» στην Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία από τις 15 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο του ειρηνευτικού σχεδίου για τη Γεωργία που συμφωνήθηκε τον Αύγουστο.

Πηγή:www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: