Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2008

Η σκοτεινή ύλη ωθεί το σύμπαν σε επέκταση

Παρατηρήσεις με ακτίνες Χ μακρινών ομάδων γαλαξιών έρχονται να επιβεβαιώσουν τις θεωρίες ότι η μυστηριώδης «σκοτεινή» ενέργεια αναγκάζει το σύμπαν να επεκτείνεται αδιάκοπα, ενώ την ίδια στιγμή συρρικνώνει τόσο τα αντικείμενα στο εσωτερικό του όσο και το ορατό από τη Γη σύμπαν. Αυτό δήλωσαν επιστήμονες του Αστροφυσικού Παρατηρητηρίου Σμιθσόνιαν στης ΗΠΑ, που έκαναν τη νέα έρευνα, όπως μετέδωσαν το Ρόιτερ και το Γαλλικό Πρακτορείο.

Τα νέα στοιχεία -που θα δημοσιευτούν στο περιοδικό «The Astrophysical Journal» - στηρίζουν τη θεωρία ότι η σκοτεινή ενέργεια ωθεί σε απομάκρυνση όλη την ύλη του σύμπαντος και θα συνεχίσει να το κάνει μέχρι να μην υπάρχουν άλλοι γαλαξίες, εκτός από την κοντινή Ανδρομέδα, που να είναι πια ορατοί από τη Γη. Επίσης τα νέα δεδομένα εμφανίζονται να υποστηρίζουν την θεωρία ότι η σκοτεινή ενέργεια μπορεί να ταυτιστεί με τη λεγόμενη «κοσμολογική σταθερά», μια διόρθωση στις θεωρίες του Αϊνστάιν, που βοηθά να εξηγηθεί η συνεχής επέκταση του σύμπαντος.

«Αν συνδυάσουμε όλα τα στοιχεία, έχουμε την ισχυρότερη ένδειξη μέχρι τώρα ότι η σκοτεινή ενέργεια είναι η κοσμολογική σταθερά», δήλωσε ο υπεύθυνος της έρευνας Αλεξέι Βικλίνιν. «Χρειάζονται και άλλοι έλεγχοι, αλλά η θεωρία του Αϊνστάιν μέχρι τώρα δείχνει καλή όσο ποτέ». «Οτιδήποτε σπρώχνει το σύμπαν να επεκταθεί με επιταχυνόμενο ρυθμό, προκαλεί επίσης την επιβράδυνση της ανάπτυξής του», πρόσθεσε.

Με την άποψη αυτή συμφώνησε ο αστροφυσικός του πανεπιστημίου Πρίνστον Ντέηβιντ Σπέργκελ. Η ανακάλυψη, το 1998, της σκοτεινής ενέργειας προκάλεσε ανανεωμένο ενδιαφέρον για την κοσμολογική σταθερά που πρότεινε ο Αϊνστάιν (μια τροποποίηση της θεωρίας του περί σχετικότητας), ως αντίβαρο στη βαρύτητα, που, αν δεν αντισταθμιζόταν κάπως, όπως είπε, θα οδηγούσε σταδιακά στην συρρίκνωση και εξαφάνιση του σύμπαντος.

Οι νέες έρευνες βασίστηκαν σε παρατηρήσεις του τροχιακού τηλεσκοπίου ακτίνων Χ «Τσάντρα». Κοιτώντας μακριά στο διάστημα (που είναι ισοδύναμο με το να κοιτά κανείς πίσω στο χρόνο), οι επιστήμονες μπόρεσαν να μετρήσουν πώς άλλαξε, με το πέρασμα του χρόνου, η μάζα των μακρινών ομάδων των γαλαξιών. Διαπίστωσαν ότι κάτι επιβραδύνει την ανάπτυξη αυτών των σούπερ-δομών (των μεγαλύτερων «αντικειμένων» που μπορούν να παρατηρηθούν στο ορατό σύμπαν») και αυτό, σύμφωνα με τους αστροφυσικούς, δεν μπορεί παρά να είναι η σκοτεινή ενέργεια, η οποία εκτιμάται ότι αποτελεί το 70% του σύμπαντος και οδηγεί σε απομάκρυνση την ύλη. Το αποτέλεσμα είναι, σύμφωνα με τον Σπέργκελ, ότι το ορατό (από τη Γη) σύμπαν, από άποψη μάζας, συνεχώς συρρικνώνεται.

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, οι επιστήμονες πλέον πιστεύουν ότι η σκοτεινή ενέργεια «είναι μια μορφή απωθητικής βαρύτητας που κυριαρχεί στο σύμπαν», αν και, όπως παραδέχονται, «δεν έχουν ακόμα σαφή εικόνα τι πραγματικά είναι». Κατά την εκτίμηση του Βικλίνιν, «αυτό που η έρευνα δείχνει για το μέλλον του σύμπαντος, είναι ότι η επιταχυνόμενη επέκτασή του θα συνεχιστεί για πάντα, αν και πιθανώς δεν θα οδηγήσει στη Μεγάλη Ρήξη. Με άλλα λόγια, οι κοντινοί γαλαξίες θα εξαφανιστούν τελικά από τα μάτια μας, όμως οι δομές που έχουν ήδη σχηματιστεί από τις ομάδες γαλαξιών και το δικό μας γαλαξία, δεν θα διαλυθούν, τουλάχιστον όχι στο κοντινό μέλλον».

Πηγή:www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: