Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2008

Κατά του Ταλάτ ο Δ.Χριστόφιας υπενθυμίζοντας ότι το σχέδιο Ανάν έχει απορριφθεί




Από παλαιότερη συνάντηση του Κύπριου προέδρου και του Τουρκοκύπριου ηγέτη
Λευκωσία



Ο πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας αποδοκίμασε αναφορές του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο σχέδιο Ανάν, δηλώνοντας ότι η πρακτική αυτή της τουρκοκυπριακής πλευράς δεν εξυπηρετεί σε τίποτε.

Ο κ. Χριστόφιας σχολίασε δηλώσεις του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος είπε ότι αν οι δύο πλευρές εργάζονταν πάνω σε ένα σχέδιο, όπως το σχέδιο Ανάν, οι απευθείας μεταξύ τους συνομιλίες θα μπορούσαν να επιταχυνθούν.

Πρόσθεσε πως έχει πει επανειλημμένα στον κ. Ταλάτ ότι το σχέδιο Ανάν έχει απορριφθεί από τους Ελληνοκυπρίους και ότι οι αναφορές του σε αυτό δεν εξυπηρετούν τις συνομιλίες.

Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε επίσης ότι δεν είναι ικανοποιημένος από τις δημόσιες τοποθετήσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς και πρόσθεσε ότι χρειάζεται αλληλοκατανόηση, η οποία δυστυχώς δεν είναι επαρκής.

Εξάλλου, ο κ. Χριστόφιας απέρριψε τις τουρκικές αξιώσεις για ανταλλάγματα σχετικά με τη δημιουργία νέου σημείου διέλευσης στο Λιμνίτη, λέγοντας ότι ζητούν μέσω του οδοφράγματος αυτού να ανεφοδιάζονται οι κατοχικές δυνάμεις που βρίσκονται στο στρατιωτικό θύλακα των Κοκκίνων.

Ο Κύπριος πρόεδρος είπε ότι η αξίωση αυτή είναι απαράδεκτη. Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει αντίθεση στη διέλευση πολιτών προς και από το θύλακα Κοκκίνων ύστερα από τον απαραίτητο έλεγχο, αλλά η κυβέρνηση δεν πρόκειται ποτέ να συγκατατεθεί να ανεφοδιάζονται οι κατοχικές δυνάμεις.

Οι κάτοικοι του θύλακα Κοκκίνων εγκατέλειψαν την περιοχή από το 1967 και σε αυτή βρίσκονται μόνο στρατιώτες, που ανεφοδιάζονται από θαλάσσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: