Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2008

<<Το Ισραήλ συμπεριφέρεται ως κράτος τρομοκράτης >>

«Το Ισραήλ συμπεριφέρεται ως κράτος τρομοκράτης που χρησιμοποιεί πλάτες που του παρέχουν άλλες υπερδυνάμεις και η στρατιωτική μηχανή που έχει δημιουργήσει, για να σφαγιάζει λαούς που βρίσκονται υπό την κατοχή του». Τάδε έφη η Ελένη Θεοχάρους, η οποία με την ιδιότητα του ιατρού συμμετείχε στην αποστολή του σκάφους Dignity της οργάνωσης Free Gaza, που εμβολίστηκε χθες από ισραηλινό πολεμικό σκάφος. «Tο πλοίο Dignity (στα ελληνικά σημαίνει αξιοπρέπεια) τσαλακώθηκε και μαζί του, η αξιοπρέπεια της Ευρώπης που δεν αντέδρασε», πρόσθεσε χαρακτηριστικά η Κύπρια βουλευτής του ΔΗΣΥ, λίγο μετά την επιστροφή της από το Λίβανο. «Εμείς δεν παραβιάσαμε κανέναν κανόνα και η ανακοπή έγινε σε διεθνή ύδατα, 73χλμ. δυτικά της Χάιφα, κάτι που συνιστά παραβίαση του διεθνούς νόμου και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Αυτό που έγινε ήταν απόπειρα φόνου», υπογράμμισε η κ. Θεοχάρους, που περιγράφοντας τις δραματικές στιγμές της σύγκρουσης, είπε: «Εκτοξευθήκαμε τρεις φορές από τη μια πλευρά του πλοίου στην άλλη και στο τέλος καταλήξαμε στο πάτωμα. Υπήρχαν σκορπισμένα σκεπάσματα που έδρασαν προστατευτικά. Όλοι φόρεσαν σωσίβια διότι το πλοίο έμπαζε νερά. Τα ηλεκτρικά συστήματα του πλοίου είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας και δεν εργάζονταν οι αντλίες εκκένωσης του νερού που είχε εισέλθει στο πλοίο από το ρήγμα που προκλήθηκε μετά τον εμβολισμό. Επιπλέον είχε χαθεί η δυνατότητα επικοινωνίας. Τα κιβώτια με την ιατροφαρμακευτική βοήθεια, λειτούργησαν ως σωτήρια για το 16μελες πλήρωμα του Dignity. Στο τέλος αναγκαστήκαμε να αδειάσουμε κουτιά από φάρμακα και με τα χαρτόνια προσπαθήσαμε να καλύψουμε το κενό, βέβαια ήταν αδύνατο λόγω και του σφοδρού άνεμου, και πέρα από αυτό, μας κυνηγούσαν οι Ισραηλινοί με τέσσερα καράβια που μας ακολούθησαν μέχρι το Λίβανο».
Το Dignity, που περιέχει άριστης ποιότητας ιατροφαρμακευτικό υλικό και αναλώσιμα χειρουργείου, φρουρείται τώρα στο λιμάνι της Τύρου με εντολή του Προέδρου του Λίβανου, έπειτα από διαβήματα της κυπριακής κυβέρνησης, ενώ σήμερα η κ. Θεοχάρους αναμένεται να επικοινωνήσει με το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών και θα ζητήσει να ληφθούν επιπλέον μέτρα, διότι σε πιθανή θαλασσοταραχή ενδέχεται να μπουν νερά στο πλοίο και να καταστραφεί η ιατροφαρμακευτική βοήθεια.


Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2008

Ο Πρόεδρος της Κύπρου ενημέρωσε το ΑΚΕΛ

Πλήρη ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια για την τελευταία του συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ σε ό,τι αφορά το κεφάλαιο των Εξωτερικών Σχέσεων, είχαν απόψε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης και ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Αντρος Κυπριανού.Μετά τη συνάντηση με Κατσουρίδη-Κυπριανού, ο Πρόεδρος Χριστόφιας δέχθηκε τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη και τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου.Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Κατσουρίδης ερωτηθείς είπε πως το θέμα διαδοχής στο ΑΚΕΛ δεν συζητήθηκε και ότι αυτά τα ζητήματα θα συζητηθούν στο κόμμα.

Υπάρχει γραπτή συμφωνία για το Λιμνίτη

''Ανταλλάξαμε απόψεις και για το θέμα του Λιμνίτη και ξεκαθαρίζεται για μια ακόμη φορά ότι η κυβέρνηση Χριστόφια δεν είχε διασυνδέσει για να αποσυνδέσει το θέμα του ανοίγματος της Λήδρας με τον Λιμνίτη'', σημείωσε.Θέλω να θυμίσω σε όλους, συνέχισε, ότι αυτό που υπάρχει είναι η γραπτή συμφωνία που καλεί την άλλη πλευρά όπως την καλεί και το πρόσφατο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας να υλοποιήσει την δέσμευση της και για άνοιγμα του Λιμνίτη αλλά και για άνοιγμα άλλων οδοφραγμάτων.Κατά συνέπεια, πρόσθεσε, εκείνος ο οποίος είναι κρινόμενος για ό,τι αφορά το άνοιγμα του Λιμνίτη είναι η άλλη πλευρά.

Δεν συζητήθηκε το θέμα διαδοχής

Ο κ. Κατσουρίδης είπε ότι στη συζήτηση με τον Πρόεδρο Χριστόφια, έχει ξεκαθαριστεί επίσης για μια ακόμη φορά ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δοθεί αντάλλαγμα τροφοδοσίας ουσιαστικά των στρατιωτών του αποσπάσματος που είναι στα Κόκκινα για να ανοίξει το οδόφραγμα του Λιμνίτη.''Δεν υπάρχει καμιά λογική, δεν υπάρχει θέμα συζήτησης. Θα συναινέσουμε να τροφοδοτούμε και το στρατό κατοχής;'', διερωτήθηκε.Ερωτηθείς αν το θέμα διαδοχής στο ΑΚΕΛ συζητήθηκε στη συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστόφια, απάντησε : ''Οχι βέβαια, πρέπει να πω ότι στη συνάντηση ήταν παρών - όπως είναι και τώρα στην συνάντηση με τον ΔΗΣΥ - και ο Γιώργος Ιακώβου. Κατά συνέπεια και εξ αντικειμένου αλλά και επειδή δεν είναι ο χώρος δεν συζητήθηκε. Αυτά θα συζητηθούν στο κόμμα''.Σε ερώτηση για τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν για το θέμα της διαδοχής, είπε πως αυτές ''είναι γνωστές, προωθούνται από το Καταστατικό και εντός του Γενάρη όλα τα σώματα του κόμματος θα συζητήσουν και στο τέλος στην Κεντρική Επιτροπή θα υποβληθούν οι υποψηφιότητες που θα υποβληθούν''.Ερωτηθείς τέλος αν θα υποβάλλει την δική του υποψηφιότητα είπε : ''Νομίζω πόσες φορές να απαντήσουμε τα ίδια.Στην ώρα τους.'', είπε.

Πηγή:www.sigmalive.com

Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2008

Κατά του Ταλάτ ο Δ.Χριστόφιας υπενθυμίζοντας ότι το σχέδιο Ανάν έχει απορριφθεί




Από παλαιότερη συνάντηση του Κύπριου προέδρου και του Τουρκοκύπριου ηγέτη
Λευκωσία



Ο πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας αποδοκίμασε αναφορές του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο σχέδιο Ανάν, δηλώνοντας ότι η πρακτική αυτή της τουρκοκυπριακής πλευράς δεν εξυπηρετεί σε τίποτε.

Ο κ. Χριστόφιας σχολίασε δηλώσεις του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος είπε ότι αν οι δύο πλευρές εργάζονταν πάνω σε ένα σχέδιο, όπως το σχέδιο Ανάν, οι απευθείας μεταξύ τους συνομιλίες θα μπορούσαν να επιταχυνθούν.

Πρόσθεσε πως έχει πει επανειλημμένα στον κ. Ταλάτ ότι το σχέδιο Ανάν έχει απορριφθεί από τους Ελληνοκυπρίους και ότι οι αναφορές του σε αυτό δεν εξυπηρετούν τις συνομιλίες.

Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε επίσης ότι δεν είναι ικανοποιημένος από τις δημόσιες τοποθετήσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς και πρόσθεσε ότι χρειάζεται αλληλοκατανόηση, η οποία δυστυχώς δεν είναι επαρκής.

Εξάλλου, ο κ. Χριστόφιας απέρριψε τις τουρκικές αξιώσεις για ανταλλάγματα σχετικά με τη δημιουργία νέου σημείου διέλευσης στο Λιμνίτη, λέγοντας ότι ζητούν μέσω του οδοφράγματος αυτού να ανεφοδιάζονται οι κατοχικές δυνάμεις που βρίσκονται στο στρατιωτικό θύλακα των Κοκκίνων.

Ο Κύπριος πρόεδρος είπε ότι η αξίωση αυτή είναι απαράδεκτη. Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει αντίθεση στη διέλευση πολιτών προς και από το θύλακα Κοκκίνων ύστερα από τον απαραίτητο έλεγχο, αλλά η κυβέρνηση δεν πρόκειται ποτέ να συγκατατεθεί να ανεφοδιάζονται οι κατοχικές δυνάμεις.

Οι κάτοικοι του θύλακα Κοκκίνων εγκατέλειψαν την περιοχή από το 1967 και σε αυτή βρίσκονται μόνο στρατιώτες, που ανεφοδιάζονται από θαλάσσης.

Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2008

Η σκοτεινή ύλη ωθεί το σύμπαν σε επέκταση

Παρατηρήσεις με ακτίνες Χ μακρινών ομάδων γαλαξιών έρχονται να επιβεβαιώσουν τις θεωρίες ότι η μυστηριώδης «σκοτεινή» ενέργεια αναγκάζει το σύμπαν να επεκτείνεται αδιάκοπα, ενώ την ίδια στιγμή συρρικνώνει τόσο τα αντικείμενα στο εσωτερικό του όσο και το ορατό από τη Γη σύμπαν. Αυτό δήλωσαν επιστήμονες του Αστροφυσικού Παρατηρητηρίου Σμιθσόνιαν στης ΗΠΑ, που έκαναν τη νέα έρευνα, όπως μετέδωσαν το Ρόιτερ και το Γαλλικό Πρακτορείο.

Τα νέα στοιχεία -που θα δημοσιευτούν στο περιοδικό «The Astrophysical Journal» - στηρίζουν τη θεωρία ότι η σκοτεινή ενέργεια ωθεί σε απομάκρυνση όλη την ύλη του σύμπαντος και θα συνεχίσει να το κάνει μέχρι να μην υπάρχουν άλλοι γαλαξίες, εκτός από την κοντινή Ανδρομέδα, που να είναι πια ορατοί από τη Γη. Επίσης τα νέα δεδομένα εμφανίζονται να υποστηρίζουν την θεωρία ότι η σκοτεινή ενέργεια μπορεί να ταυτιστεί με τη λεγόμενη «κοσμολογική σταθερά», μια διόρθωση στις θεωρίες του Αϊνστάιν, που βοηθά να εξηγηθεί η συνεχής επέκταση του σύμπαντος.

«Αν συνδυάσουμε όλα τα στοιχεία, έχουμε την ισχυρότερη ένδειξη μέχρι τώρα ότι η σκοτεινή ενέργεια είναι η κοσμολογική σταθερά», δήλωσε ο υπεύθυνος της έρευνας Αλεξέι Βικλίνιν. «Χρειάζονται και άλλοι έλεγχοι, αλλά η θεωρία του Αϊνστάιν μέχρι τώρα δείχνει καλή όσο ποτέ». «Οτιδήποτε σπρώχνει το σύμπαν να επεκταθεί με επιταχυνόμενο ρυθμό, προκαλεί επίσης την επιβράδυνση της ανάπτυξής του», πρόσθεσε.

Με την άποψη αυτή συμφώνησε ο αστροφυσικός του πανεπιστημίου Πρίνστον Ντέηβιντ Σπέργκελ. Η ανακάλυψη, το 1998, της σκοτεινής ενέργειας προκάλεσε ανανεωμένο ενδιαφέρον για την κοσμολογική σταθερά που πρότεινε ο Αϊνστάιν (μια τροποποίηση της θεωρίας του περί σχετικότητας), ως αντίβαρο στη βαρύτητα, που, αν δεν αντισταθμιζόταν κάπως, όπως είπε, θα οδηγούσε σταδιακά στην συρρίκνωση και εξαφάνιση του σύμπαντος.

Οι νέες έρευνες βασίστηκαν σε παρατηρήσεις του τροχιακού τηλεσκοπίου ακτίνων Χ «Τσάντρα». Κοιτώντας μακριά στο διάστημα (που είναι ισοδύναμο με το να κοιτά κανείς πίσω στο χρόνο), οι επιστήμονες μπόρεσαν να μετρήσουν πώς άλλαξε, με το πέρασμα του χρόνου, η μάζα των μακρινών ομάδων των γαλαξιών. Διαπίστωσαν ότι κάτι επιβραδύνει την ανάπτυξη αυτών των σούπερ-δομών (των μεγαλύτερων «αντικειμένων» που μπορούν να παρατηρηθούν στο ορατό σύμπαν») και αυτό, σύμφωνα με τους αστροφυσικούς, δεν μπορεί παρά να είναι η σκοτεινή ενέργεια, η οποία εκτιμάται ότι αποτελεί το 70% του σύμπαντος και οδηγεί σε απομάκρυνση την ύλη. Το αποτέλεσμα είναι, σύμφωνα με τον Σπέργκελ, ότι το ορατό (από τη Γη) σύμπαν, από άποψη μάζας, συνεχώς συρρικνώνεται.

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, οι επιστήμονες πλέον πιστεύουν ότι η σκοτεινή ενέργεια «είναι μια μορφή απωθητικής βαρύτητας που κυριαρχεί στο σύμπαν», αν και, όπως παραδέχονται, «δεν έχουν ακόμα σαφή εικόνα τι πραγματικά είναι». Κατά την εκτίμηση του Βικλίνιν, «αυτό που η έρευνα δείχνει για το μέλλον του σύμπαντος, είναι ότι η επιταχυνόμενη επέκτασή του θα συνεχιστεί για πάντα, αν και πιθανώς δεν θα οδηγήσει στη Μεγάλη Ρήξη. Με άλλα λόγια, οι κοντινοί γαλαξίες θα εξαφανιστούν τελικά από τα μάτια μας, όμως οι δομές που έχουν ήδη σχηματιστεί από τις ομάδες γαλαξιών και το δικό μας γαλαξία, δεν θα διαλυθούν, τουλάχιστον όχι στο κοντινό μέλλον».

Πηγή:www.kathimerini.gr

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από τη δολοφονία της Μπεναζίρ Μπούτο

Γεννήθηκε στο Πακιστάν στις 21 Ιουνίου του 1953 και ήταν κόρη του πολιτικού και μετέπειτα προέδρου και πρωθυπουργού του Πακιστάν, Ζουλφικάρ Αλί Μπούτο στη δεκαετία του 1970 σε μια από τις ελάχιστες μη στρατιωτικές κυβερνήσεις του Πακιστάν από της ανεξαρτησίας της Χώρας. Σπούδασε οικονομικά, νομικά και φιλοσοφία στο Χάρβαρντ και στην Οξφόρδη. Επιστρέφοντας στο Πακιστάν αν και αρχικά ήταν απρόθυμη ν΄ αναμειχθεί με την πολιτική, τελικά όμως ασχολήθηκε, ιδιαίτερα μετά από το πραξικόπημα του 1977 που έκανε ο στρατηγός Ζούα Ουλ Χακ και κατέλαβε την εξουσία όπου κατ΄ εντολή του ο πατέρας της αφού συνελήφθη, εκτελέστηκε ενώ η ίδια συνελήφθη και κρατήθηκε φυλακισμένη σε απομόνωση. Όταν αφέθηκε ελεύθερη κατέφυγε στην Αγγλία όπου έγινε ηγέτης εν εξορία του Λαϊκού Κόμματος του Πακιστάν (το κόμμα που είχε ιδρύσει ο πατέρας της).

Μετά τον θάνατο του στρατηγού - προέδρου (κατά την ανατίναξη του αεροπλάνου που επέβαινε) το 1986, η Μπεναζίρ επέστρεψε στο Πακιστάν. Το 1986 διετέλεσε αντιπρόεδρος της χώρας και το 1988 εκλέχτηκε πρωθυπουργός του Πακιστάν. Έγινε έτσι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός Ισλαμικής χώρας στην ιστορία. Το 1990 ο πρόεδρος του Πακιστάν έπαψε την κυβέρνησή της λόγω κατηγοριών για κατάχρηση εξουσίας και διαφθοράς και στις επόμενες εκλογές ηττήθηκε. Το 1993 ξαναεκλέχτηκε πρωθυπουργός, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 1996 όταν και αποπέμφθηκε από την κυβέρνηση πάλι λόγω κατηγοριών για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας από τον σύζυγό της Ασίφ Ζαρντάρι.

Μέχρι το 2007 ζούσε εξόριστη στο Λονδίνο και στο Ντουμπάι λόγω καταδικαστικών αποφάσεων που εκκρεμούσαν εναντίον της για διαφθορά, επί κατηγοριών που ουδέποτε όμως αποδείχθηκαν. Μάλιστα το 2004 ο σύζυγός της αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση. Το 2007 η κυβέρνηση του Πακιστάν απέσυρε και τις κατηγορίες που υπήρχαν εις βάρος της και της επιτράπηκε να γυρίσει στο Πακιστάν προκειμένου να συμμετάσχει στις εκλογές. Η απόφαση της να γυρίσει φαίνεται ότι δεν ήταν τυχαία αφού είχε επαφές με τις ΗΠΑ. Την μέρα της υποδοχής της στο Καράτσι στις 18 Οκτωβρίου 2007 είχε πραγματοποιηθεί βομβιστική επίθεση - απόπειρα από καμικάζι με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 140 άτομα. Τότε είχε σωθεί. Όμως στις 27 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου, καμικάζι σε προεκλογική συγκέντρωσή της στο Ραβαλπίντι τη δολοφόνησε πυροβολώντας την αρχικά τρεις φορές και στη συνέχεια ενεργοποιώντας εκρηκτικά, παρασέρνοντας στο θάνατο άλλα 16 άτομα, μερικά από τα οποία ήταν μέλη της φρουράς της, σύμφωνα πάντα με τις επίσημες δηλώσεις του Υπουργείου Εσωτερικών του Πακιστάν. Σύμφωνα με έκθεση της Σκότλαντ Γιαρντ, ο θάνατός της προκλήθηκε από χτύπημα στο κεφάλι εξαιτίας της έκρηξης βόμβας και όχι από σφαίρα, όπως επιμένει το κόμμα της, ενώ την επίθεση κατά της Μπούτο έφερε εις πέρας ένα άτομο, και όχι δύο, όπως είχε ειπωθεί αρχικά. Ο δράστης άρχισε να πυροβολεί εναντίον της Πακιστανής πολιτικού και ταυτόχρονα πυροδότησε τα εκρηκτικά.

Η Μπεναζίρ Μπούτο διακομίσθηκε στο νοσοκομείο όπου και υπέκυψε στα τραύματά της στις 15.16 (ώρα Ελλάδας) το μεσημέρι της ίδιας ημέρας. Αμέσως η κυβέρνηση του Πακιστάν έσπευσε να υποδείξει ως αυτουργούς της δολοφονίας τους Ταλιμπάν και την Αλ Κάιντα, θέση την οποία δεν φαίνεται να συμμερίζονται οι ΗΠΑ αλλά και ούτε η Αλ Κάιντα, η οποία διέψευσε την είδηση περι ανάμειξης της οργάνωσης στη δολοφονία. Μετά τη δολοφονία της ξέσπασαν ταραχές σε όλη την επικράτεια του Πακιστάν ενώ η κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο πένθος.

Η Μπεναζίρ Μπούτο τάφηκε στο Μαυσωλείο της οικογένειας στην πόλη Σουκούρ, της επαρχίας Σιντχ. Ήταν παντρεμένη, με προξενιό, με τον επίσης πολιτικό Ασίφ Αλί Ζαρντάρι και είχαν τρία παιδιά άντρας της είχε κατηγορηθεί για διαφθορά στην κυβέρνηση της Μπούτο, στην οποία είχε αναλάβει αρμοδιότητες πλην όμως είχε αφεθεί ελεύθερος.

Η Μπεναζίρ Μπούτο ήταν το τελευταίο ενεργό μέλος της πολιτικής οικογένειας Μπούτο. Ο αδελφός της Σαναουάζ Μπούτο επίσης ενεργό πολιτικό μέλος της οικογένειας που είχε διαφύγει της σύλληψής του από το στρατιωτικό καθεστώς του Ζούα, κατά την περίοδο της εξορίας βρέθηκε νεκρός, το 1985, στο διαμέρισμά του στη γαλλική Ριβιέρα, χωρίς ποτέ να εξιχνιαστεί το έγκλημα. Ο άλλος αδελφός της, ο Μουρτάζα Μπούτο, που είχε διαφύγει στο Αφγανιστάν, μετά την εκτέλεση του πατέρα τους, που από εκεί προσπάθησε να πολεμήσει το στρατιωτικό καθεστώς της Χώρας του, αργότερα όταν και αυτός επέστρεψε στο Πακιστάν, αναμείχθηκε ενεργά στην πολιτική μέχρι το 1996 που δολοφονήθηκε.

Πηγή:parapolitiki.blogspot.com

Πέθανε ο Βρετανός θεατρικός συγγραφέας, Χάρολντ Πίντερ

Σε ηλικία 78 ετών «έφυγε» από τη ζωή ο Βρετανός θεατρικός συγγραφέας, Χάρολντ Πίντερ, μετά από μακροχρόνια μάχη με τον καρκίνο.

Σύμφωνα με τη σύζυγό του, Αντόνια Φρέιζερ, ο Βρετανός θεατρικός συγγραφέας, ο οποίος είχε τιμηθεί με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2005, ο Πίντερ άφησε την τελευταία του πνοή την Τετάρτη.

«'Ηταν προνόμιο να ζήσω μαζί του για πάνω από 33 χρόνια. Δεν θα τον ξεχάσω ποτέ», δήλωσε η συζυγός του.

Ο Χάρολντ Πρίντερ έχει χαρακτηριστεί ως ο συγγραφέας με τη μεγαλύτερη επιρροή στη Βρετανία.

Ο Πίντερ έχει συγγράψει περισσότερα από 30 θεατρικά έργα, τα οποία κατατάσσονται από τους κριτικούς μεταξύ των καλύτερων έργων που γράφτηκαν στο δεύτερο μισό του περασμένου αιώνα.

Η συγγραφική του ιδιότητα δεν περιορίστηκε όμως μόνο στα θεατρικά έργα. Ήταν και ποιητής και είχε γράψει και σενάρια για ταινίες, πολλά εκ των οποίων ήταν προσαρμογή των έργων του για τον κινηματογράφο. Ο Βρετανός συγγραφέας είχε σκηνοθετήσει εξάλλου και πολλές θεατρικές παραστάσεις.

Το 1957 έγραψε Το Δωμάτιο, του οποίου ακολούθησε αμέσως το Βουβό γκαρσόνι και την επόμενη χρονιά το Πάρτι Γενεθλίων.

Η επιτυχία τον βρήκε με τον Επιστάτη το 1959, το οποίο έγινε και ταινία το 1963. Μεταξύ των σημαντικών του έργων που ακολούθησαν είναι ο Εραστής (1962), η Επιστροφή (1964), οι Παλιοί Καιροί (1971) και η Προδοσία (1979).

Η δράση του Πίντερ δεν περιοριζόταν όμως μόνο στη συγγραφή και τη θεατρική σκηνοθεσία. Ήταν επίσης ένας πολύ σημαντικός πολιτικός ακτιβιστής, ο οποίος παρενέβαινε συστηματικά και ριζοσπαστικά στα πολιτικά δρώμενα.

Τη δεκαετία του '80 ασκούσε κριτική στον αμερικανό πρόεδρο Ρόναλντ Ρίγκαν και στη σύγχρονή του Βρετανίδα πρωθυπουργό Μάργκαρετ Θάτσερ, ενώ πιο πρόσφατα είχε στρέψει το θυμό του κατά της δέσμευσης του ΟΗΕ στο Κόσοβο (1999), την αμερικανική εισβολή στο Αφγανιστάν (2001) και τον πόλεμο στο Ιράκ (2003), συγκρίνοντας τον Τόνι Μπλερ με «έναν ανόητο γεμάτο ψευδαισθήσεις» και χαρακτηρίζοντας τον Τζορτζ Μπους «εγκληματία πολέμου».

Πηγή:www.tovima.gr

Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2008

Προσηλωμένος στις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού δηλώνει ο Δ.Χριστόφιας




Θα δεινοπαθήσουμε αλλά θα το λύσουμε λέει ο Δημήτρης Χριστόφιας
Λευκωσία



Αποφασισμένος να συνεχίσει τις συνομιλίες με στόχο την επίλυση του Κυπριακού δηλώνει ο Δημήτρης Χριστόφιας, σημειώνοντας ότι η αποχώρηση θα ήταν το καλύτερο δώρο στην Τουρκία.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Χαραυγή» ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την άποψη ότι η Τουρκία ενδεχομένως να θέλει να προκαλέσει την αποχώρηση της ελληνοκυπριακής πλευράς από τις συνομιλίες.

Τόνισε επίσης ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει πείσει τη διεθνή κοινότητα ότι θέλει λύση: «Όχι την όποια λύση ή λύση χάριν της λύσης, αλλά λύση η οποία θα στηρίζεται σε βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου, στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα του διεθνούς οργανισμού» ανέφερε.

«Θα δεινοπαθήσουμε να λύσουμε το Κυπριακό, αλλά έχουμε την πολιτική βούληση και τις δυνάμεις, την υπομονή, την επιμονή και την ψυχραιμία να συνεχίσουμε μέχρι να καταφέρουμε» ξεκαθάρισε.

Σε ερώτηση για την εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό, απάντησε ότι το πρόβλημα θα το λύσουν οι Κύπριοι με τη βοήθεια ασφαλώς των Ηνωμένων Εθνών και της ΕΕ.

«Η εμπλοκή των Ευρωπαίων θα έλθει στην πορεία» εξήγησε.

* Εν τω μεταξύ, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος δήλωσε ότι θα καταγγείλει την Τουρκία στον ΟΗΕ και την ΕΕ, επειδή δεν επιτρέπει σε ιερείς να μεταβούν και να λειτουργήσουν σε κατεχόμενες Εκκλησίες.